09. oktober 2020
Skriv ut

Hveteboller med karamellglasur

9-12 boller
3 timer

I dag skal du få oppskriften på saftige, luftige bollene med en karamellglasur som smelter på tungen. Jeg hadde dem med til en bursdag forrige helg, og de fikk bein å gå på. Boller i seg selv er jo godt, men når du i tillegg smører på et tykt lag med karamellglasur så hever du virkelig nivået.

  Ingredienser

 • 450 g Hvetemel
 • 75 g Sukker
 • 25 g Fersk gjær
 • 2-3 ts Kardemomme
 • 2 klyper Salt
 • 2 dl Melk
 • 1 stort Egg
 • 75 g Romtemperert smør i terninger
 • 1 stk Egg til pensling

  Karamellglasur

 • 125 g Hjemmelaget karamell (se link i oppskrift)
 • 75 g Melis
 • 1-3 ss Melk

Slik gjør du

Jeg tenkte å si ifra nå helt i starten at du kan lage karamellen til glasuren mens bolledeigen elter, eller mens bolledeigen hever for første gang. Da sparer du litt tid. Karamellen skal jo uansett avkjøles før den skal brukes. Oppskriften på min favorittkaramell finner du her.

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader.

Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. (Hvis du synes deigen er litt tørr kan du tilsette noen ss mer melk, men det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig siden deigen vil bli smidig når smøret kommer i). Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2. Når det har gått 10 minutter så tilsetter du smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at alt fordeler seg fint i deigen. Det vil være ganske klissete til å starte med, men når deigen har fått eltet en stund så får du en smidig og blank deig som slipper bollen.

Når du har tilsatt all smøret så skal deigen elte i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen.

Velt deigen ut på kjøkkenbenken og bruk henda til å kna deigen litt ekstra så den blir smidig. Form deigen til en stram ball.

Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Tar ca. 1-1,5 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig. Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk, kna deigen noen ganger og del den i 9 emner på ca. 90 g hver.

Plasser bollene å et stekebrett med bakepapir. Jeg plasser dem litt tett, bare med ca. 4-5 cm mellomrom slik at de vokser inn i hverandre. Dekk med plastfolie eller fuktig kjøkkenhåndkle og la etterheve i ca. 30-45 minutter.

Pensle bollene med egg og stek på 190 grader, varmluft i ca. 13-15 minutter. Ikke overstek bollene, da blir de bare tørre..

Mens bollene avkjøles kan du blande 125 g karamell med 75 g melis og noen ss melk. Du sper ut glasuren med litt melk. Så start med 1 ss også øker du etter behov. Jeg vil at glasuren skal være litt tykk så jeg har ikke i så mye melk.

Smør karamellglasuren (masse) på bollene før de spises. Jeg anbefaler at bollene blir spist med en gang, eller hvert fall ila dagen så de ikke blir tørre. Det skal uansett godt gjøres å ikke spise dem opp med en gang, hehe.

Du liker kanskje også disse oppskriftene: