08. januar 2023
Skriv ut

Skoleboller

9-12 pers
3 timer

Skoleboller. Hva passer vel bedre på en søndag enn boller? Og hva passer vel bedre da enn BOLLESØNDAG!? Jada, det har blitt en fast greie hos oss det, kanskje hos deg også?

Denne bolledeigen er bare supergod, og man kan velge å bare lage klassiske boller om man ønsker det. Men hvorfor ikke dra den litt lenge å lage hjemmelaget vaniljekrem, som uansett er veldig lett å lage. Og mye bedre enn ferdigkjøpt.

Jeg bruker alltid kjøkkenmaskin men eltekrok når jeg lager gjærbakst. Og det er fordi det er mye enklere siden deigen skal elte i 15-20 minutter. Og DET er mye jobb å gjøre for hånd. Men om du ikke har en kjøkkenmaskin så kan du bruke henda, det tar bare litt tid og er nok ganske klissete.. Ikke skip elteprosessen, den er veldig viktig for å få et bra resultat. En siste ting før dere begynner; deigen vil være ganske fast etter den første eltingen (uten smør), men når du har i smør litt av gangen vil den bli smidig. Men først klissete og deigen vil feste seg til bollen, men etter 15 minutter med elting så blir deigen glatt og fin. Det er rett og slett en perfekt deig.

Det første du kan gjøre er å lage vaniljekremen.

Skoleboller_P1140023

  Vaniljekrem

 • 2 stk Eggeplommer
 • 1 ss Maizenna
 • 3 ss Sukker
 • 3 ts Vaniljesukker
 • 2 dl Helmelk

  Bolledeig

 • 450 g Hvetemel
 • 75 g Sukker
 • 25 g Fersk gjær
 • 1 liten ts Salt
 • 2 ts Kardemomme
 • 2.5 dl Melk
 • 1 Egg
 • 75 g Smør i terninger
 • 1 stk Egg til pensling
 • Melis+vann
 • Kokos

Oppskriften

Vaniljekrem

I en skål pisker du sammen eggeplommer, maizenna, sukker og vaniljesukker. I en medium stor kjele varmer du opp melken til rett under kokepunktet. Hell så litt av den varme melken over eggeblandingen mens du pisker. Hell så resten av melken i og pisk så alt er blandet. Ha alt dette over i kjelen igjen og la koke opp mens du pisker. La småkoke i 5-6 minutter til vaniljekremen har blitt tykk. Husk å pisk hele tiden! Ha vaniljekremen over i en skål og sett til avkjøling.

Bolledeig

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Hvis du synes deigen er tørr så kan du ha i litt mer melk (men det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig). Hvis du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2.

Når det har gått 10 minutter så tilsetter du smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at alt fordeler seg fint i deigen. Det vil være ganske klissete til å starte med, men når deigen har fått eltet en stund så får du en smidig og blank deig som slipper bollen. Når du har tilsatt all smøret så skal deigen elte i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen. Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Tar ca. 1-1,5 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig. Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk, kna deigen noen ganger og del den i 9 emner på ca. 90 g hver. Trykk bollene litt ned så det er enklere å ha på vaniljekrem når de er ferdighevet. Plasser bollene å et stekebrett med bakepapir. Jeg plasser dem litt tett, bare med ca. 4-5 cm mellomrom slik at de vokser inn i hverandre. Dekk med plastfolie eller fuktig kjøkkenhåndkle og la etterheve i ca. 30-45 minutter.

Forvarm ovnen til 200 grader. Ha vaniljekremen i en sprøytepose eller bruk en skje til å fordele kremen i midten av hver bolle. Pensle bollene med egg og stek i ca. 13 minutter eller til de er gyldne. La bollene avkjøles helt før du lager en tykk melisglasur. Smør melisglasuren på og dryss på masse kokos.

Skoleboller_P1140016

 

Du liker kanskje også disse oppskriftene: