22. juni 2017
Skriv ut

Grunnoppskrift på salt karamell

salt-karamell_p9270386

salt-karamell_p9270310

Karamell kan jeg snakke om i evigheter. Spesielt salt karamell. Jeg kan spise det rett fra krukken med en skje. Og det geniale med karamell er at den kan brukes til alt mulig. Jeg kan sikkert ha karamell på alt jeg spiser.. eller kanskje ikke, hehe. Men, alt søtt hvert fall. Så godt, og egentlig så enkelt. Du må bare følge oppskriften så skal alle få det til. Det er virkelig ikke vanskelig.

Jeg har laget en video som du kan se på instagram-kontoen min: idagranjansen

Det er alltid litt lettere å se en video av hvordan ting blir laget enn kun å lese en oppskrift.

Her er noen av dessertene, kakene osv du kan ha karamell på: Iskrem, pannekaker, kaker, eplekaker, eplepai, brownies, ostekake og masse mer. Det som er helt genialt om du vil lage en kjapp dessert som alle kommer til å digge er å kjøpe en god iskrem, lage karamell og servere hakkete nøtter til. Superlett, raskt og veldig godt. Alltid en vinner i mine øyne!! Karamellen kan også oppbevares i en tett beholder i mange dager i kjøleskapet.

salt-karamell_p9270379

  Salt karamell

 • 100 g Sukker
 • 4 ss Vann
 • 2.5 ss Smør
 • 1 dl Kremfløte
 • 2 klyper Salt

Slik gjør du, steg for steg

 1. I en stålkjele (ikke teflon) rører du sammen sukker og vann. Sett kjelen på høy varme og la stå uten at du rører. Du skal ikke røre, men du kan vende på kjelen. Dette er for å forhindre at sukkeret krystalliseres.
 2. La sukker og vann boble i vei til sukkeret smelter og du etter en liten stund har forvandlet sukkeret til en gylden karamell. Karamellen smaker ikke så godt enda, så vi skal tilsette noen godsaker til.
 3. Når sukkeret har smeltet og er gyldent (jo mørkere i farge jo bitrere karamell, smal og behag, prøv deg frem) skrur du temperaturen ned eller for å ha helt kontroll skyver kjelen av platen. Tilsett smør og rør det inn. Nå kan du nemlig røre. Hvis du har tatt kjelen av varmen så kan du nå sette kjelen på varmen igjen, på medium varme.
 4. Hell i fløten, litt av gangen. Når all fløten er i så lar du karamellen småkoke i 2-3 minutter. Og her er tingen: Jo lenger karamellen koker så stivere blir den når den er kald. Karamellen vil alltid bli noe stivere når den er avkjølt enn når den er varm så ikke la karamellen koke for lenge. Hvis jeg skal bruke karamellen som saus til iskrem så lar jeg den koke lite, typ 1 minutt. Hvis jeg skal ha karamellen inni en kake så den må være tykkere så lar jeg den koke lenger, kanskje 4-5 minutter.
 5. Smak til med salt. Jeg foretrekker maldonsalt.
 6. Sil karamellen så eventuelle sukkerklumper som ikke har løst seg helt opp blir fjernet.
 7. Hell karamellen over i et norgesglass eller beholder som er lufttett. Oppbevar i kjøleskapet eller bruk med en gang.
 8. Hvis du har oppbevart karamellen i kjøleskapet så kan du ta den ut en times tid før den skal bruke, da vil den myke seg opp.

Sånn, da har du laget den perfekte karamellen som er magisk god. På søndager har jeg fatcamp sunday hjemme og da snakker vi pannekaker med salt karamell og melkesjokolade. SÅ GODT!!!

salt-karamell_p9270386

Du liker kanskje også disse oppskriftene: