13. februar 2021
Skriv ut

Klassiske fastelavnsboller med krem og syltetøy

9-12 boller
2.5 time

Hvis du vil se en video av hvordan jeg lager perfekte boller hvor du kommer til å få samme resultat hvis du følger det jeg gjør så bør du sjekke ut mitt nye nettkurs på gjærbakst. Jeg lager klassiske fastelavnsboller, fastelavnsboller med bringebærkrem, store luftige kanelboller og vanlige hveteboller (grunnoppskrift). Kurset koster 89 kr og du kan se det når du vil, og så mange gange du vil i løpet av 12 mnd. Trykk her for å komme til kurset.

På søndag er det fastelavn og da skal helt sikkert mange av dere lage gode boller med krem og syltetøy. Jeg kommer til å legge ut litt forskjellige alternativer til den klassiske fastelavnsbollen frem mot søndag:) Fyllet kan man endre ganske mye på, men selve bolledeigen er lik. Jeg har jo funnet min perfekte bolledeig etter mye prøving og denne er bare så god.

Den klassiske fastelavnsbolla er ikke dum, så det er den du skal få oppskriften på nå. Her snakker vi saftige boller, god krem og bringebærsyltetøy. Kan jeg anbefale deg å kjøpe det fryste syltetøyet til Nora? Jeg synes det smaker som hjemmerørt og det smaker så mye bedre enn alt annet:)

  Bolledeig

 • 450 g Hvetemel
 • 75 g Sukker
 • 25 g(1/2 pakke) Fersk gjær
 • 2 ts Kardemomme
 • 1 ts Kanel
 • 1/2 ts Salt
 • 1 Egg
 • 2.5 dl Melk
 • 75 g Romtemperert smør i terninger
 • 1 stk Egg til pensling

  Krem og syltetøy

 • 3 dl Kremfløte
 • 3-5 ts Sukker
 • 3 ts Vaniljesukker
 • bringebærsyltetøy (1 ss pr bolle)
 • Melis

Oppskriften

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt, kanel og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader.

Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. (Hvis du synes deigen virker veldig løs kan du ha litt mer hvetemel, men kun litt. I utganspunktet skal det holde å elte den skikkelig godt.)Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2. Når det har gått 10 minutter så tilsetter du smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at alt fordeler seg fint i deigen. Det vil være ganske klissete til å starte med, men når deigen har fått eltet en stund så får du en smidig og blank deig som slipper bollen.

Når du har tilsatt all smøret så skal deigen elte i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen.

Velt deigen ut på kjøkkenbenken og bruk henda til å kna deigen litt ekstra så den blir smidig. Form deigen til en stram ball.

Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Tar ca. 1-1,5 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig. Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk, kna deigen noen ganger og del den i 9 emner på ca. 90 g hver.

Plasser bollene å et stekebrett med bakepapir. Jeg plasser dem litt tett, bare med ca. 4-5 cm mellomrom slik at de vokser inn i hverandre. Dekk med plastfolie eller fuktig kjøkkenhåndkle og la etterheve i ca. 30-45 minutter.

Pensle bollene med egg og stek på 190 grader varmluft, eller 200 grader over/undervarme i ca. 14-15 minutter. Ikke overstek bollene, da blir de bare tørre.

Krem

Pisk sammen kremfløte, vaniljesukker og sukker til du har en stiv krem (start med 3 ts og se om du evt vil ha litt mer sukker), men ikke overpisk så kremen skiller seg. Skjær hver bolle i to og smør et godt lag med syltetøy på hver bunn. Fordel kremen mellom bollene og dryss med melis. Nå gjenstår det bare å få noen venner eller familie på besøk 🙂

Du liker kanskje også disse oppskriftene: