27. desember 2021
Skriv ut

Helstekt kalkun

6 personer
12 timer
Glutenfri

Det er mange som spiser kalkun på nyttårsaften, og spørsmålet er alltid “hvordan får jeg en kalkun som ikke er tørr?” Det er to triks til dette problemet. Det første er å bruke et mattermometer. Det er den eneste måten du kan vite hvor mange grader kalkunbrystet har, og dermed vite når du skal ta kalkunen ut av ovnen. Det andre trikset er å steke kalkunen til brystet har en kjernetemperatur på 65 grader, ta ut kalkunen, ta av brystene og steke steke resten av kalkunen litt til. For det er så og si umulig å få saftig bryst om lårene også er gjennomstekt. Det er to forskjellige typer kjøtt og dermed vil brystene bli ferdig før lårene. Så når dere koser dere med første runde kalkun rundt bordet, kan lårene få steke litt til. Da er de klare til runde nr. 2 med mat. 

  Helstekt kalkun

 • 4 kg kalkun
 • 6 liter kaldt vann
 • 2 dl salt
 • 100 g smeltet smør
 • 3 klyper salt
 • 2 klyper pepper
 • 1/2 sitron sitron
 • 3 dl vann

Oppskriften

 1. Det første du må gjøre er å tine kalkunen hvis du har kjøpt den fryst. Jeg anbefaler at du tiner den i kjøleskapet og ikke i romtemperatur. Det vil gi en mye saftigere kalkun. Det tar et par dager i kjøleskapet, avhengig av hvor stor kalkun du har kjøpt. 
 2. Kvelden før du skal lage kalkunen kan du legge den i en stor kjele (fjern innmaten om den ligger i hulrommet på kalkunen). Rør sammen kaldt vann og salt og hell dette over kalkunen så saltvannet dekker kalkunen. Bruk så mye vann og salt som du trenger til å dekke kalkunen, så hvis du trenger mer enn det jeg har foreslått lager du bare opp mer. Sett kjelen med kalkunen inn i kjøleskapet og la den ligge der natten over. Du gjør dette for å få en enda saftigere kalkun. 
 3. Ta kalkunen opp av saltvannet og tørk skikkelig av den. Det beste er om du får tørket den helt tørr. 
 4. Skru ovnen til 130 grader over/undervarme. 
 5. Legg kalkunen i en ildfastform og hell 3 dl vann i bunnen av formen. 
 6. Smelt smør og hell det over kalkunen. Krydre med salt og pepper. Del sitronen i fire og legg dem inni åpningen. 
 7. Sett et mattermometer inn i den tykkeste delen av kalkunbrystet (fileten) og sett kalkunen inn i ovnen. Det er vanskelig å si akkurat hvor lang steketiden blir, men beregn ca. 2 timer. Det viktigste for å få en saftig kalkun er å bruke mattermometer og ikke klokka. 
 8. Hver halvtime kan du pensle over kalkunen med fettet som ligger i bunnen av formen.
 9. Når termometeret viser 65 grader kan du ta kalkunen ut. Skru ovnen på grill funksjon og høy varme. Fjern mattermometeret og sett kalkunen tilbake i ovnen til skinnet har fått en fin og gylden farge. Skru temperaturen på ovnen ned til 180 grader.
 10. La kalkunen få hvile i 20 minutter før du skjærer brystene/filetene av. 
 11. Sett så kalkunen inn igjen i ovnen, uten brystene for at lårene skal bli ferdige. 
 12. Stek i ca. 20 minutter eller til lårene er gjennomstekt. 
 13. Mitt tips er å servere første runde med mat med kalkunbrystene, og andre runde med mat med resten av kalkunen. Det “brune” kjøttet som resten av kalkunen er, er mye enklere å få saftig, så om du oversteker lårene litt gjør det ingenting. 

Lag gjerne en skikkelig god potetmos til, den finner du ved å trykke her.  Kan også anbefale denne gode sausen.

Du liker kanskje også disse oppskriftene: