11. desember 2018
Skriv ut

Fudge (detaljert beskrevet)

25 stk
40 min
Glutenfri

Nå har jeg laget fudge mange ganger, jeg mener, mange ganger. Jeg har testet ut mange forskjellige oppskrifter og prøver hele tiden å få dem enda bedre. Det som er utfordringen min er å lage en oppskrift som dere får til like bra som meg. Jeg har noen forskjellige oppskrifter, og dette er den nyeste. Den er veldig god, men det er et par ting som du må gjøre litt nøye for at de skal bli perfekte.

Jeg har en oppskrift i boken min også, som er hakket lettere å lage, men den blir litt lysere i farge og smak. Det var kjempemange som sa at sukkeret noen ganger krystalliserte seg, så jeg har gjort noen endringer for å hindre at det skjer. Du finner en video av både oppskriften av den i boken og denne oppskriften på instagrammen min @idagranjansen. De ligger fast under “minner” på feeden min. Hvis du skal lage denne oppskriften så bruker du videoen som hører til “den på bloggen”, og hvis du skal lage den som er i boken så bruker du videoen til “den i boken”.

Jeg bruker glukosesirup som er en av de tingene man kan bruke for å forhindre krystallisering og slik at du får myke fudge. Sist jeg kjøpte glukosesirup hadde de det hos Coop.

Det du MÅ ha for å lage fudge er:

Mattermometer, (helst et som er digitalt), medium stor kjele, sil, bolle, elektrisk håndvisp eller kjøkkenmaskin og en liten firkantet form. Jeg bruker en form som er 15 x 15 cm.

Hvis du synes fudgen er for søt, kan det være to ting. Den ene er at sukkeret ikke har smeltet til en gylden nok karamell. Det andre kan være at du har for lite salt i, slik at balansen blir litt feil og fudgen oppleves som for søt 🙂

Hvis du synes fudgen skiller seg under pisking kan det være to ting. Enten at du har kokt sukker, vann og glukose for mørkt før du hadde i fløte og smør. Eller så kan det være det går helt fint, du må bare fortsette å piske. Min kan se ut som den er på vei til å skille seg under pisking, men da fortsetter jeg bare en god stund til og da samler den seg helt igjen:)

Åkei, da skal jeg prøve å forklare så godt jeg kan.

    Fudge

  • 400 g Sukker
  • 0.75 dl Vann
  • 75 g Glukosesirup
  • 3 dl Kremfløte
  • 100 g Smør
  • 1-2 ts Salt
  • 2 gode klyper Maldonsalt (valgfritt)

Oppskriften

Det aller første du gjør er å kle en liten firkantet (15 x 15 cm) form med bakepapir. Sett også frem en stor bolle og en stor sil. Gjør også klar en elektrisk håndvisp.

Det første du kan gjøre er å ha kremfløte, smør, og salt i en liten kjele. Varm opp så smøret smelter, trekk kjelen av platen og la den stå der mens du gjør resten.

I en medium stor kjele kan du røre sammen sukker, glukosesirup og vann (før du setter kjelen på varmen). Skru temperaturen på medium/høy og kok opp. La koke til sukkeret gyldner til en godt gylden farge, ikke for mørk og ikke for lys. Du skal IKKE røre i sukkeret mens dette skjer. Du kan vende på kjelen, men ikke røre. Sukkeret skal ha en lysbrun farge, ikke for mørk, men definitivt at du ser at den er godt gylden. Trekk kjelen av varmen og hell litt av fløteblandingen i. Nå kan du røre. Det vil boble veldig når du har i fløteblandingen, det er derfor du skal ha i litt og litt. Når du har rørt inn all fløten så kan du sette kjelen tilbake på varmen. Skru den dog ned til medium.

Sett et mattermometer i. Jeg bruker et elektrisk et som jeg setter på 118 grader. Da vil termometeret pipe når karamellen når 118 grader. Jeg koker karamellen på medium varme (ikke høy) helt til termometeret sier at karamellen har en varme på 118 grader. Det er altså VIKTIG å bruke et termometer. Jeg rører ca. hvert minutt til hvert annet minutt, og da kun veldig kjapt i bunn så jeg sørger for at karamellen ikke har svidd seg. Ikke rør mye.

Med en gang karamellen har nådd 118 grader (ikke høyere!) så heller du den gjennom silen og oppi bollen som du har gjort klar. Bruk så en elektrisk håndvisp til å piske karamellen. Jeg pisket karamellen i ca. 8-10 minutter på medium/høy hastighet. Det kan være fudgen ser ut til å skille seg litt på et punkt, da er det viktig at du fortsetter å piske til den samler seg helt igjen og blir tykk og smuth. Konsistensen du er ute etter er en tykkere karamell som vil renne i “ribbons” når du holder vispene opp. Hvis du ikke pisker lenge nok vil du ikke få en fudgy konsistens. Hvis du pisker alt for lenge kan den bli litt kornete. Se videoen jeg har på instagram!! (hvis fudgen skiller seg og du ikke får samlet den igjen ved å piske, så er det nok fordi du har kokt vann, sukker og glukose for mørkt).

Hell den tykke fudgen i formen, dryss over maldonsalt (om du vil) og sett kaldt i 1 time før du tar den ut av formen. Sett den så kaldt i 1 time til før du skjærer fudgen opp i terninger.

Hvor lenge fudgen er holdbar er jeg ikke helt sikker på, for den blir alltid spist fort opp, hehe. Men jeg vil tro i 1-2 uker i kjøleskapet.

Du liker kanskje også disse oppskriftene: