27. februar 2019
Skriv ut

Fastelavnsboller med pasjonsfruktkrem og sjokolade

9-12 boller
2.5 time

Pasjonsfrukt og sjokolade er en kombinasjon som jeg er vill etter. Er det en tropisk frukt som jeg slår alle andre så er det pasjonsfrukten. Den er syrlig og god med masse smak. Jeg elsker også den gule fargen. Jeg kombinerte pasjonsfrukt, krem, boller og sjokolade denne gangen. Hvis du er vant med å lage de klassiske fastelavnsbollene så kan jeg virkelig anbefale deg å lage denne kremen også. Lag den for eksempel i tillegg til den vanlige kremen. Jeg lover deg, du kommer ikke til å angre. Jeg brukte 4 pasjonsfrukt i denne oppskriften. Pasjonsfrukt får du som regel tak i i de litt større matbutikkene eller selvfølgelig hos en grønnsakshandler.

  Bolledeig

 • 450 g Hvetemel
 • 50 g Sukker
 • 25 g (halv pakke) Fersk gjær
 • 2-3 ts Kardemomme
 • 1 ts Kanel
 • 1 ts Salt
 • 2 dl Melk
 • 1 stort egg Egg
 • 75 g Romtemperert smør i terninger
 • 1 stk Egg til pensling

  Pasjonsfruktkrem og smeltet sjokolade

 • 4 stk Pasjonsfrukt
 • 3 dl Kremfløte
 • 3 ss Sukker
 • 200 g Kokesjokolade

Oppskriften

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt, kanel og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader.

Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. (Hvis du synes deigen er litt tørr kan du tilsette noen ss mer melk, men det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig siden deigen vil bli smidig når smøret kommer i). Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2. Når det har gått 10 minutter så tilsetter du smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at alt fordeler seg fint i deigen. Det vil være ganske klissete til å starte med, men når deigen har fått eltet en stund så får du en smidig og blank deig som slipper bollen.

Når du har tilsatt all smøret så skal deigen elte i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen.

Velt deigen ut på kjøkkenbenken og bruk henda til å kna deigen litt ekstra så den blir smidig. Form deigen til en stram ball.

Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Tar ca. 1-1,5 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig. Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk, kna deigen noen ganger og del den i 9 emner på ca. 90 g hver.

Plasser bollene å et stekebrett med bakepapir. Jeg plasser dem litt tett, bare med ca. 4-5 cm mellomrom slik at de vokser inn i hverandre. Dekk med plastfolie eller fuktig kjøkkenhåndkle og la etterheve i ca. 30-45 minutter.

Pensle bollene med egg og stek på 190 grader, varmluft i ca. 13-15 minutter. Ikke overstek bollene, da blir de bare tørre..

Pasjonsfruktkrem

Det første du kan gjøre er å dele pasjonsfruktene i to og skrape ut alt kjøttet. Putt pasjonsfruktkjøttet i en høy kolbe og bruk en stavmikser til å knuse frøene. Sil av og sett til side.

Pisk kremfløte og sukker sammen til du har en nesten stiv krem. Hell så pasjonsfruktsaften (uten stener) i kremen og pisk til kremen er stiv.

Smelt sjokolade over vannbad.

Skjær toppen av bollene av med en skarp brød kniv og dypp toppene i den smeltete sjokoladen. Smør et godt lag med pasjonsfruktkrem mellom bollene og server.  Du kan gjerne drysse et godt lag med melis på også.

Du liker kanskje også disse oppskriftene: