23. mars 2016
Skriv ut

Hva har du i kjøleskapet?

Visste du at vi nordmenn kaster over 300.000 tonn brukbar mat hvert år? Det er ikke lite spørru meg! Vi kaster nok mye mere mat enn det vi tror vi kaster. For jeg tenker at jeg ikke kaster mye mat, men det går nok mer i søpla enn jeg skulle ønske. Så derfor må vi prøve å gjøre noe med det. Hvor mange ganger ser man ikke på det tørre brødet og tenker “jaja, der ble det tørt og gammelt, da må det hives”.. Mens egentlig er det mange retter du kan lage med tørt brød. Og hva med frukt, når frukten begynner å se litt halvdæv ut. Da kan du faktisk kutte den opp i biter, legge i fryseposer og fryse ned. Da har du alltid frossen frukt til en smoothie. Det er bare å prøve og være litt kreativ. Og hvis du sliter med kreativiteten så skal jeg hjelpe deg. For i mitt kjøleskap og generelt skap på kjøkkenet så har jeg masse mat. Mat som bare blir stående. Så nå er det på tide å få tømt skapene. Jeg skal jo uansett flytte ut snart så da er det greit å starte.

I går så hadde jeg noen middagspølser liggende i kjøleskapet. De måtte brukes ellers hadde de blitt gamle, og dermed endt i søpla. Så hva annet hadde jeg?

Egg, creme fraiche, dijonsennep, en liten bunt brokkoli, noen løk, hvitløk, melk, blåmuggost hadde jeg også, en trist basilikum som måtte brukes opp og selvfølgelig salt og pepper. Pasta hadde jeg masse av i skapet så tenkte at den også måtte utnyttes.

Pølser og pasta_P3220012

Pølser og pasta_P3220037

Så da var det bare å skru på de små grå og slenge sammen en rett. Jeg pisket sammen egg, creme fraiche, dijonsennep, melk, salt og pepper. Så hakket jeg opp løken og hvitløken og surret dette i en varm kjele med olje. Så hadde jeg oppi hakket middagspølser og brokkolibunter. Lot dette steke i 5 minutter før jeg helte oppi cremefraiche-blandingen og osten. Lot osten smelte og helte så i kokt pasta. Den triste basilikumen strødde jeg over. Og vips så hadde jeg en ferdig middagsrett. Jeg inviterte noen venninner over så gikk nesten hele middagen ned. Det jeg har igjen kan jeg kose meg med i dag.

Og her trenger du ikke være låst til de ingrediensene jeg har skrevet ned. La meg gi deg noen eksempler:

Middagspølsene kan byttes ut med kylling, svinestrimer, biff, kjøttdeig eller laks..

Blåmuggosten kan byttes ut med gulost, parmesan, mozzarella eller annen ost om du har det i kjøleskapet

Creme fraiche kan like gjerne byttes ut med rømme

Har du en fløteskvett så hell det i gryten

Brokkoli kan byttes ut med andre grønnsaker, feks gulrøtter, blomkål, rosenkål, sellerirot osv.

Poenget her er å ta det du har i skapene å bruke dem til å lage en god middagsrett.

Hvis dere har tips til andre smarte løsninger så er det bare å legge igjen en kommentar.

Pølser og pasta_P3220032

  Pasta med creme fraiche og middagspølser

 • 1 stk Egg
 • 1 boks Creme fraiche
 • 1/2 ss Dijonsennep
 • 1 dl Melk
 • 1 stor klype Salt og pepper
 • 2 små Løk
 • 3 fedd Hvitløk
 • 3 stk Middagspølser
 • 1 lite hode Blomkål
 • 100 g Blåmuggost
 • Fersk basilikum

Du liker kanskje også disse oppskriftene: