13. mai 2018
Skriv ut

Snurrer med vaniljekrem og bringebær

Inneholder reklame

Før jeg gir dere oppskriften på noen fantastisk gode snurrer med vaniljekrem og bringebær så skal jeg snakke litt om et viktig tema. Det er noe vi alle gjør, og det er noe vi alle kan blir bedre på. Nemlig å kaste mat, eller ikke kaste mat.

Visste du for eksempel at vi kaster mer enn 217 tonn mat i året? Og at 60% av all matsvinn kommer fra husholdningene. Vi skylder ofte på de store matkjedene, men det er faktisk i ditt eget hjem at mest mat går rett i søpla. Tenk, vi handler med oss masse mat hjem, bruker en haug av penger på god mat, og så kaster vi det igjen.. Hva er egentlig logikken bak det?! Noe av problemet er at vi er usikre på holdbarheten, eller ikke vet hva vi skal gjøre med restemat. Eller at man kjøper noe i butikken som man kanskje bare bruker èn gang og ikke noe mer. Det jeg har lyst til å gjøre, sammen med Grundig og en kampanje som heter #respectfood er å inspirere til å lage god mat av restemat, eller mat du kanskje ville hevet på grunn av holdbarhet eller at maten ser sliten ut. Grønnsaker og frukt for eksempel, de blir fort litt vasne og lei seg, men hei, gjør dem om til et skikkelig digg måltid.

Grundig er en hvitevareprodusent som har tatt dette med “respect food” på alvor. De ønsker å minne mennesker på å ikke ta maten for gitt, men å behandle den med forsiktighet og respekt. Kampsaken til Grundig er å redusere matavfall. Jeg vil også være med, jeg er med! Jeg vil også at du skal tenke deg om en ekstra gang før du hiver mat i søpla.

Gjennom en rekke gode oppskrifter skal jeg finne måter å gjenbruke mat som du kanskje ellers ville hevet. Jeg bruker også mange av Grundig sine hvitevareprodukter til å få et godt resultat. De har en blender og en stavmikser som jeg ELSKER!! Bruker dem hele tiden. Måtte bare snike inn litt skryt der, hehe.

Den første oppskriften i #respectfood kategorien min er boller med bær som jeg egentlig ville hevet. Men nei, jeg vil ikke hive dem så da bruker jeg dem i disse bollene. Jeg har også laget hjemmelaget vaniljekrem hvor melken hadde gått ut på dato for noen dager siden, men den luktet ikke surt så da brukte jeg den. Egg også, det gjør ingenting om egg har gått ut på dato. Bruk sansene dine, se, lukt og smak på råvarene. En holdbarhet er bare en anbefaling, du kan selv avgjøre om maten er dårlig eller ikke. Er melken sur, ja da bruker du den ikke. Er eggene dårlige, da bruker du dem ikke. Men se og smak på det før du hiver det kun basert på holdbarhet.

Nå tror jeg at jeg har fått frem poenget mitt:) Jeg har forresten også laget en “how to” video av denne oppskriften som ligger på instastory og som “minner” på insagrammen min. Sjekk den ut der. Hvis også du respekterer mat så bruk #respectfood på insta. Moro å se hva dere lager ut av restemat og mat som du ellers ville kastet.

  Vaniljekrem

 • 1 stk Eggeplomme
 • 1/2 ss Maizena
 • 1 ss Sukker
 • 1 ts Vaniljesukker
 • 1 dl Melk

  Bolledeig

 • 450 g Hvetemel
 • 50 g Sukker
 • 25 g Fersk gjær
 • 2-3 ts Kardemomme
 • 1 ts Kanel
 • 2 klyper Salt
 • 2 dl Melk
 • 1 stort Egg
 • 75 g Romtemperert smør i terninger
 • 1 stk Egg til pensling

  Ekstra

 • 150 g Bringebær
 • Melis til glasur

Snurrer med vaniljekrem og bringebær

Jeg hadde, som jeg skrev tidligere bær som var overmodne. I stedet for å hive dem så brukte jeg dem i denne oppskriften. Hvis du har andre bær enn bringebær liggende hjemme så er det bare å bruke dem. Og hvis du ikke har noen bær som er overmodne, da kjøper du bare nye i butikken og bruker dem. Poenget er å inspirere med nye retter hvor du kan bruke matvarer som du egentlig ville hevet. Åkei, da kommer oppskriften.

Du kan starte med å lage vaniljekremen. Dette er ikke en megastor oppskrift, så hvis du vil ha masse vaniljekremfyll så kan du doble oppskriften. I en skål pisker du sammen eggeplommer, maizenna, sukker og vaniljesukker. I en medium stor kjele varmer du opp melken til rett under kokepunktet. Hell så litt av den varme melken over eggeblandingen mens du pisker. Hell så resten av melken i og pisk til alt er blandet. Ha alt dette over i kjelen igjen og la koke opp mens du pisker. La småkoke i et par minutter til vaniljekremen har blitt tykk. Husk å piske hele tiden! Ha vaniljekremen over i en skål og sett til avkjøling.Når vaniljekremen er avkjølt kan du ha den over i en sprøytepose.

I en kjøkkenmaskinbolle med eltekrok kan du helle hvetemel, sukker, ferskgjær, salt, kanel og kardemomme. Pisk egg og melk sammen i en liten kjele og varm opp til ca. 30—35 grader. Hell den lunkne melken sammen med de tørre ingrediensene og elt deigen i 10 minutter på lav hastighet. Det er VIKTIG at du elter deigen lenge nok for å få et bra sluttresultat. Deigen vil virke ganske tørr, men fortvil ikke, den vil bli smidig etter at smøret er eltet inn. Etter 10 minutter med elting kan du tilsette smørterninger, litt av gangen. La maskinen elte deigen under hele prosessen. Når du har tilsatt alt smøret skal deigen elte i 10 nye minutter. Deigen vil være klissete i starten, men når det har gått 10 minutter vil den ha forandret seg til en myk og smidig deig. Velt deigen ut på kjøkkenbenken og form den til en stram ball. Ha deigen over i en bakebolle som er smurt med enten litt nøytral olje eller litt smør. Dekk til og la heve til dobbel størrelse, ca. 1 time. Når deigen har doblet seg i størrelse kan du velve den ut på kjøkkenbenken. Kjevle deigen ut til en rektangel og smør vaniljekrem utover. Fordel bringebærene utover deigen og rull deigen til en stram pølse. Skjær ca. 12 snurrer ut av pølsen og plasser snurrene, ganske tett, men med litt mellomrom mellom hver på en langpanne som er dekket med bakepapir. Dekk til og la heve i ca. 30—40 minutter.Forvarm ovnen til 180 grader varmluft, eller 190 grader over-/undervarme. Stek bollene i 15—16 minutter. Avkjøl

Rør sammen melis og litt vann til du har en litt tykk melisglasur. Dryss melisglasuren over bollene. Nyt!!

Hvis du ikke spiser alle bollene med en gang, kan du fryse dem ned. Tin dem forsiktig opp igjen på lav varme i ovnen.

 

Du liker kanskje også disse oppskriftene: