25. februar 2018
Skriv ut

Verdens beste boller!!

Boller med melisglasur_PB010148

Denne hvetebaksten er så sinnsyk god. Store, luftige og litt seige boller som smaker fantastisk godt. Jeg må bare si at det er kanskje de beste bollene jeg har spist, hehe.. Jeg steker dem i en form som gjør at bollene vokser inni hverandre, det gjør at sidene blir veldig myke. Deilig!! Her kommer oppskriften til 9 store boller, du kan gjerne doble oppskriften og steke dem på et stekebrett.

Det er noen ting du bare ikke må droppe når det kommer til gjærbakst. Og det er elting!! IKKE vær utålmodig her, elt deigen i den tiden det står. Du vil ikke få et bra resultat om du hopper over dette steget. Heving er også viktig. Så ikke lag boller hvis du har dårlig tid. Du skal kose deg med bakingen, ikke stresse, hehe.

  Bolledeig

 • 450 g Hvetemel
 • 50 g Sukker
 • 1/2 pakke Fersk gjær
 • 2 klyper Salt
 • 3 ts Kardemomme
 • 2 dl Helmelk
 • 1 stort egg Egg
 • 75 g Romtemperert smør i terninger
 • 1 stk Egg til pensling

Slik gjør du

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt og kardemomme.

Boller med melisglasur_PB010106

Gjæren smuldrer du bare i (den vil løse seg opp), men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10-15 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Hvis du synes deigen er tørr så kan du ha i litt, altså bittelitt, mer melk (men det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig). Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2.

Når det har gått 10 minutter så tilsetter du smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at det fordeler seg fint i deigen. Når du har tilsatt alt så skal deigen elte i 10-15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen. Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Tar ca. 1 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig. Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk, kva deigen noen ganger og del den i 9 emner på ca. 90 g hver.

Boller med melisglasur_PB010112

Rull runde fine boller og plasser dem ved siden av hverandre, litt tett, i en form som er ca. 30 x 20 cm, (min er 33 x 22,9 cm). Dekk med plastfolie og la etterheve i ca. 30-40 minutter eller til du ser at bollene har blitt store og fine.

Boller med melisglasur_PB010114

Pensle med egg og stek på 180 grader i ca. 15-18 minutter.

Boller med melisglasur_PB010123

Server dem gjerne lune og med melisglasur.

Boller med melisglasur_PB010146

Boller med melisglasur_PB010147

Du liker kanskje også disse oppskriftene: