25. november 2017
Skriv ut

Terte med sjokolademousse, salt karamell og ganache

For en fin dag i Oslo. Det har egentlig vært ganske fint vær hele uken. Men greia er at jeg liker det grå været, så for meg er jeg klar for en regnfull eller skikkelig grå dag snart. Jeg tuller faktisk ikke, hehe. Eirik dro til Miami på guttetur i går så jeg er alene i helgen, og da tenkte jeg å få gjort masse hyggelige saker. Om ikke så lenge så skal jeg dra å trene, så skal jeg jobbe litt og etter det skal jeg på et danseevent i Lillestrøm. Proff-dansere som skal konkurrere. Jeg gleder meg veldig til det. Tusen takk for alle tips ang København forresten. Mor og jeg skal til Køben 9. desember så jeg spurte om noen hadde noen tips til hyggelige hoteller og restauranter. Det kom inn masse bra tips og jeg har brukt flere av dem. Jeg pleier å dra en helt til Køben hver jul med mor. Det er så koselig der, med julestemning og god mat. Jooo, forresten, til neste år så skjer det sååå mye gøy. Jeg gleder meg sånn til å fortelle alt det morsomme som kommer til å hende på nyåret. Det blir mye TV og kanskje en ny bok? hihi..

Men nå skal jeg snakke litt om en skikkelig god terte med sjokolademousse, salt karamell og ganache. Kombinasjonen av de tre er helt sinnsyk. Det tar litt tid å lage en god tertedeig, men det er så absolutt verdt det. Jeg anbefaler å lage denne terten dagen før den skal serveres:)

  Tertedeig

 • 100 g Romtemp smør
 • 75 g Melis
 • 1 stk (50 g) Romtemp egg
 • 200 g Hvetemel
 • 30 g Mandelmel

  Salt karamell

 • Se link i fremgangsmåte

  Sjokolademousse

 • 75 g Melkesjokolade
 • 1 stk Gelatinplate
 • 0,5 dl Melk
 • 1 klype Maldonsalt
 • 1 dl Kremfløte

  Sjokoladeganache

 • 150 g Mørk kokesjokolade
 • 150 g Kremfløte

Slik lager du denne gode terten

Det første du gjør er å starte med mørdeigen, eller tertedeigen. I en kjøkkenmaskinbolle med k-visp kan du vispe smør og melis hvitt. Det tar ca. 5 minutter. Tilsett så egget og miks litt til. Ha så i hvetemel og mandelmel og bland til alt kommer sammen. Pakk deigen inn i plast og legg i kjøleskapet i 3 timer (evt fryseren i 1 time). (Lag karamellen mens deigen avkjøles). Ta deigen ut av kjøleskapet og la deigen ligge på benken i 5 minutter før du kjevler en stor runding som er ca. 3 mm tykk. Plasser deigen i en terteform eller en rund kakering som er 20 cm i diameter. Jeg vil at kantene på deigen skal være 3,5 cm høy. Sett hele formen i fryseren i 45 time. Hvorfor deigen skal inn i fryseren er fordi den ikke skal krympe når du steker den. Forvarm ovnen til 175 grader. Ta tertebunnen ut av fryseren og prikk bunnen med en gaffel. Legg bakepapir over bunnen og hell tørket ris eller linser i så tyngden av risen gjør at deigen ikke puffer opp under steking. Stek terten med risen i 25 minutter. Fjern så bakepapiret og risen og stek i nye 5-10 minutter til tertebunnen har fått en godt gylden farge. Du kan Youtube “blind baking tart” hvis du lurer på hvordan man steker terten med ris. Avkjøl terten.

Lag karamell etter etter denne oppskriften. Sett karamellen i kjøleskapet til du skal bruke den. Hell karamellen i bunnen av den stekte (men avkjølte) tertebunnen.

Det neste som kan gjøres er å lage sjokolademoussen.

Hakk sjokoladen og sett til side. Bløtlegg gelatinen i en stor skål med 1 liter kaldt vann. Gelatinen skal ligge i vannet i 10 minutter.

Varm opp melk i en kjele til kokepunktet. Trekk kjelen av varmen, klem vannet ut av gelatinplatene og rør inn i den varme melken. Rør så inn den hakkete sjokoladen og maldonsalt. Rør til sjokoladen har smeltet og du har en jevn blanding. Sett til side så den avkjøles til romtemp.

Pisk kremfløten til en myk krem. Bland sjokladeblandingen sammen med kremfløten. Du vil få en ganske rennende mousse. Hell moussen over karamellen i terten og sett formen i fryseren. La moussekaken stå i fryseren så moussen stivner i 2 timer.

Det siste du gjør er å lage sjokoladeganachen som skal helles over til slutt.

Ganache bestyr en blanding av varm fløte og sjokolade..

Hakk sjokoladen og ha den over i en skål. Dryss litt salt over sjokoladen. Varm opp kremfløten til kokepunktet. Hell den varme fløten over sjokoladen og la stå i 2 minutter. Rør så i ganachen til du får en jevn, blank og fin ganache. La avkjøles til romtemperatur før du heller den over den stivnede moussen. Pynt gjerne terten og server!

 

Du liker kanskje også disse oppskriftene: