13. desember 2017
Skriv ut

Myke karamellfudge med flaksalt

16
40 min
Glutenfri

Jeg synes jo at hjemmelagede fudge med hint av salt er noe det beste julen kan by på. Jeg lager alltid store mengder som jeg har med rundt der jeg er. Det er veldig koselig å kunne gi vekk små poser med disse juvelene som folk elsker.

Jeg har prøvd å forklare så enkelt som mulig hvordan du skal lage dem, men jeg får alltid mange spm om dem, hehe. Les gjerne nederst på siden hvor jeg har skrevet litt om typiske spm/feilkilder. Jeg har også laget en forenklet utgave av disse som jeg har i kokeboken min, de blir litt tørrere enn disse, men like gode!

 

  Myke karamellfudge

 • 1 kg Sukker
 • 2,5 dl Vann
 • 100 g Smør
 • 5 dl Kremfløte
 • 3 klyper Maldonsalt

Oppskriften

Smelt sukker sammen med 2,5 dl vann til gylden karamell i en stor stålkjele (ikke teflon). Ikke rør i sukkeret mens det smelter, vend på kjelen om du vil. Når sukkeret har blitt til karamell trekker du kjelen av varmen og rører inn smør. Rør så inn kremfløten, litt av gangen. Når all fløten er i så setter du kjelen tilbake på varmen og koker opp til 117-118 grader. Det er viktig at du bruker et mattermometer for å sjekke gradene. Når karamellen har kokt til den når 117-118 grader siler du den i en kjøkkenmaskinbolle med k-visp og visper til karamellen blir tykkere og ikke er klissete mer. Men du skal stoppe før den blir for “tørr”. Ha fudgen  over i en form, jeg brukte 20 x 20 cm form som jeg kledde med bakepapir. Fordel fudgen utover med hendene og strø maldonsalt over. Sett i kjøleskapet til fudgen stivner, ca 2 timer. Kutt i biter og server eller pakk inn og gi vekk. Oppbevares i kjøleskapet.

Ting som kan gå galt med fudge og hvorfor

Det er veldig mange av dere som lager disse fudgene og noen får dem til perfekt på første forsøk, mens andre kommer over noen små feil som kan skje. Jeg har vært borti de fleste feil selv, så jeg kan prøve å forklare hvordan man unngår det.

 1. Første feiltrinn kan være at man koker sukker og vann for lenge så sukkeret blir brunt eller mørke brunt. Det du skal se etter er en gylden brunfarge. Med en gang du ser at sukker og vann har blitt gylden brun så trekker du kjelen av varmen. Rør så inn smør og kremfløte. Hvis sukker og vann blir for brunt så vil du få en bitter smak og det vil være vanskelig å piske karamellen til luftige fudge.
 2. Men, hehe. Du må heller ikke koke vann og sukker for lite, da blir fudgene hvite og sukkeret kan krystallisere seg når du har i fløten. Så altså,  gylden brunfarge er det som er målet.
 3. Neste feiltrinn er gradene. Du MÅ bruke et mattermometer. Karamellen skal (etter du har hatt i smør og fløte) nå en temperatur på 117-118 grader. Du må ikke la karamellen overstige 118 grader, da vil den ikke bli til luftige fudge når den piskes.
 4. Nå har jeg snakket om at gradene ikke må overstige 120, men de må heller ikke være lavere enn 117. Da vil ikke fudgen stivne 🙂

Du liker kanskje også disse oppskriftene: