25. november 2018
Skriv ut

Hveteboller med pistasjkrem og sjokolade

9-12
3 timer

Nå er vi på vei hjem fra en hyttetur på Gol. Vi har vært der med noen venner, veldig koselig altså. I går gikk vi til Skogshorn, en ganske tøff tur opp et høyt fjell. 800 høydemeter gikk vi. Men det var moro å komme frem, og enda diggere å gå tilbake, hehe. Nå skal vi rett i selskap før vi skal pakke til en stooor tur i morgen. Følg med på instastory hvis du vil se hvor i skal:) Vi skal fly veldig langt, og jeg gleder meg sinnsykt!!

Jeg bare ELSKER boller og alt som har med gjærbakst å gjøre. Og hvis du er lik som meg så synes jeg du skal sjekke ut denne oppskriften. Pistasjkremen kan du lage noen dager i forveien om du ønsker det, eller så kan du lage den mens bollene hever. Herregud så godt det er!

Snurrer med pistasj_PB050100

  Bolledeig

 • 450 g Hvetemel
 • 50 g Sukker
 • 1/2 pakke (25 g) Fersk gjær
 • 1 liten ts Salt
 • 2 ts Kardemomme
 • 1 ts Kanel
 • 2 dl Helmelk
 • 1 stort egg Egg
 • 75 g Romtemp smør i terninger
 • 1 stk Egg til pensling

  Pistasjkrem + sjokolade

 • 75 g Pistasj uten skall
 • 75 g Sukker
 • 1,5 ss Vann
 • 1/2-1 stk Eggehvite
 • 75 g Hakket kokesjokolade

Oppskriften

Du kan først lage pistasjkremen.

Kok opp vann og sukker til det når 120 grader. Bruk et mattermometer for å sjekke gradene. Hvis du ikke har et mattermometer så la sukkervannet koke i ca. 5 minutter. Hell alle pistajene ned i kjelen og rør rundt med en tresleiv. Rør rundt helt til sukkeret krystaliserer seg. Kan ta rundt 5 minutter på den varme platen. Stopp når blandingen ser slik ut

Snurrer med pistasj_PB040025

Sett til side for å avkjøles. Hell pistasjene oppi en blender og blend i vei til du får små smuler, like store som sandkorn.

Snurrer med pistasj_PB040028

Tilsett eggehviten og blend litt til. Stopp når du får en jevn og fin paste. Dekk til med plastfolie til pistasjkremen skal brukes.

Snurrer med pistasj_PB040032

 Bolledeig

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt, kanel og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet direkte oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30-37 grader. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2.

Når det har gått 10 minutter så tilsetter du mykt smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at det fordeler seg fint i deigen. Når du har tilsatt alt smøret så skal deigen elte i 10 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen. Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse.

Det tar ca. 1 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig. Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk og kjevle ut en stor rektangel.

Smør pistasjkremen på og strø over sjokoladebiter. Rull deigen sammen til en stor og stram pølse og kutt i 8-10 emner. Plasser snurrene i en form som er ca. 30 x 20 cm (min er 33 x 22,9 cm). Det vil kanskje være litt trangt om plassen, men det er meningen. Her skal bollene få vokse inn i hverandre.

Dekk formen med plast eller et kjøkkenhåndkle og etterhev i 45 minutter. Pensle bollene med egg og stek på 180 grader varmluft i ca. 16 minutter.

Snurrer med pistasj_PB050064

Når bollene er avkjølte så kan du strø melisglasur over.

Snurrer med pistasj_PB050107

 

Du liker kanskje også disse oppskriftene: