14. desember 2021
Skriv ut

Fløtekarameller – Lag verdens beste karameller!

36 stk
45 min
Glutenfri

Fløtekarameller minner meg om barndommen. Moren min lagde alltid karameller til jul, og jeg elsket dem! Men, hvem elsker ikke gode karameller? Vi brukte aldri mattermometer når jeg var liten så det var alltid litt gambling om de stivnet eller ikke, hehe. Nå så må jeg virkelig få sagt at det er viktig at du bruker et termometer, hvis ikke er det nesten umulig å vite hvor mange grader karamellen er. Og hvis den ikke når en høy nok temperatur vil karamellene bare flyte utover.

Disse karamellene er myke, så de må oppbevares i kjøleskapet (de er ikke som fudge!), hvis ikke vil de bli for myke. Det du kan gjøre er å helle den varme karamellen i små folie-former (konfektformer), da er der enklere å servere dem. Hvis du vil ha karamellene stivere/hardere kan du koke karamellen til rundt 120-121 grader. Men, personlig så liker jeg best at de er litt mykere, og smelter på tungen.

Hvis du vil, kan du drysse et lite lag maldonsalt over karamellene etter de har stivnet i kjøleskapet. Da får du en god balanse mellom søtt og salt:)

    Fløtekarameller

  • 400 g Sukker
  • 1 dl Vann
  • 75 g Lys sirup
  • 3 dl Kremfløte
  • 100 g Smør
  • 1 ts Salt

Oppskriften

Det aller første du gjør er å kle en liten firkantet (20 x 20 cm) form med bakepapir. Eller bruk små folie-former (konfektformer).

Det første du kan gjøre er å ha kremfløte, lys sirup, smør, og salt i en liten kjele. Varm opp så smøret smelter, trekk kjelen av platen og la den stå der mens du gjør resten.

I en medium stor kjele kan du røre sammen sukker og vann (før du setter kjelen på varmen). Skru temperaturen på medium/høy og kok opp. La koke til sukkeret gyldner til en godt gylden farge. Du skal IKKE røre i sukkeret mens dette skjer. Du kan vende på kjelen, men ikke røre. Sukkeret skal ha en lysbrun farge, ikke for mørk, men definitivt at du ser at den er godt gylden. Trekk kjelen av varmen og hell litt av fløteblandingen i. Nå kan du røre. Det vil boble veldig når du har i fløteblandingen, det er derfor du skal ha i litt og litt. Når du har rørt inn all fløten så kan du sette kjelen tilbake på varmen. Skru den dog ned til medium.

Sett et mattermometer i. Jeg bruker et elektrisk et som jeg setter på 118 grader. Da vil termometeret pipe når karamellen når 118 grader. Jeg koker karamellen på medium varme (ikke høy) helt til termometeret sier at karamellen har en varme på 118 grader. Det er altså VIKTIG å bruke et termometer. Jeg rører ca. hvert minutt til hvert annet minutt, og da kun veldig kjapt i bunn så jeg sørger for at karamellen ikke har svidd seg. Ikke rør mye.

Med en gang karamellen har nådd 118 grader (ikke høyere!) så heller du den gjennom silen og oppi formen som du har gjort klar.

La karamellene avkjøle seg litt før du setter formen i kjøleskapet. La karamellen stivne, det tar ca. 2-4 timer. Ta karamellene ut av kjøleskapet og skjær dem i biter.

Disse karamellene er myke, så de må oppbevares i kjøleskapet, hvis ikke vil de bli for myke. Det du kan gjøre er å helle den varme karamellen i små folie-former som de selger hos feks Clas Ohlson. Hvis du vil ha karamellene stivere/hardere kan du koke karamellen til rundt 120-121 grader. Men, personlig så liker jeg best at de er litt mykere, og smelter på tungen.

Du liker kanskje også disse oppskriftene: