28. januar 2018
Skriv ut

Doughnuts fylt med vaniljekrem

Siste dagen i NY før vi drar hjem igjen. Det har vært en super tur med masse inspirasjon og god mat. Nå skal jeg spise masse grønt og sunt når jeg kommer hjem, haha. Har sikkert spist 1 kg smeltet ost her. Vi var på et sted som heter “cheeseboat” hvor de serverer pizza som er ovalformet og stappet med en haug av smeltet ost. Altså, hvis du ser på instastoryen min så ser du hvor sjukt det var! Jeg skal absolutt lage en sånn pizza når jeg kommer hjem. Når jeg spiser så mye ost og fet mat så craver jeg alltid noe friskt etterpå (heldigvis;)) Blir koselig å komme hjem til Eirik og Leo også, ligge i armkroken. Men jeg tenkte en ting, og det er at jeg er jo i NY som må være doughnutens hjemsted. Derfor er det nettopp dette du skal få oppskriften på nå. Gode, fylte og digge doughnuts.

Fylte doughnuts eller skal jeg kalle det berlinerboller.. Jeg vetta søren jeg. Uansett navn så er disse amaazing gode! Jeg koser meg skikkeli når jeg lager doughnuts. Aner ikke hvorfor, men det er noe tilfredsstillende med frityren, haha, jeg er så nerd. Men, altså, det er ikke rart det er godt da. Det er jo på en måte boller, bare fritert. OG fylt med vaniljekrem. Så her er det ingen slankekost, dog er ikke det meningen heller.

Deigen blir supersaftig, og er fantastisk god å jobbe med. Jeg anbefaler virkelig en kjøkkenmaskin til å elte deigen. Du kan gjøre det for hånd, men det tar laang, lang tid. Og hvorfor ikke investere i en kjøkkenmaskin. Jeg hadde aldri klart meg uten, kanskje ikke så rart siden jeg baker mange ganger pr. uke. Så jeg tenker, selvfølgelig må man ha en kjøkkenmaskin. Kjøkkenmaskin og grammåler. Jeg forstår ikke hvorfor folk ikke har grammåler. Den koster jo ingenting, og er bakerns beste venn. Okeii, nå sporet jeg helt av her. Greit entusiastisk ja, lol!

Det jeg egentlig skulle si er at disse fylte doughnutene er magiske. Jeg bruker forresten vaniljesukker i denne vaniljekremen. Du kan gjerne bruke frø fra vaniljestang også om du vil det. Here we go.

  Deig

 • 1 dl Vann
 • 1,5 dl Melk
 • 1 ss Sitronsaft
 • 1 stk Egg
 • 55 g Smør
 • 500 g Hvetemel
 • 50 g Sukker
 • 1 klype Salt
 • 1,5 ts Tørrgjær
 • 2 ts Kardemomme
 • 2 liter Matolje

  Vaniljekrem

 • 2 ss Sukker
 • 1 ss Maizenna
 • 2 stk Eggeplommer
 • 2 ts Vaniljesukker
 • 2 dl Melk

Deigen

Varm opp melken til lunkent. Skvis i sitronsaft og la stå mens du gjør resten. Melken kommer til å klumpe seg litt, men det er meningen. I en kjøkkenmaskinbolle med eltekrok har du i lunkent vann, egg, smeltet smør, hvetemel, sukker, salt, tørrgjær, kardemomme og melken. Elt alt sammen i 15-20 minutter. Hvis deigen er veldig løs, og da mener jeg veldig løs etter du har eltet i 20 minutter så kan du tilsette bittelitt mer mel. Ha deigen over i en annen bolle og dekk med plastfolie. Hev deigen i ca. 1 time eller til deigen har doblet seg i størrelse. Velt deigen ut på en melet kjøkkenbenk. Trykk deigen ut med henda til ca 2 cm tykk leiv. Trykk så ut doughnuts med runde kakekuttere(jeg kjøper mine hos Cacas). Ikke trykk ut hullet i midten..

Du kan fint bruke restdeigen til flere doughnuts, det er bare å skjevle ut flere ganger. Legg de ferdigtrykkete doughnutsene på et stekebrett med bakepapir og mel, og dekk med plastfolie. Etterhev i ca. 1 time. Her er en fin tid til å lage fyllet som er vaniljekrem.

Varm opp matolje i en stor kjele til 160 grader. Bruk et mattermometer. Friter doughnutsene til de er gyldne på hver side. La de renne av seg på et kjøkkenpapir. Avkjøl.

VANILJEKREM

Pisk sammen sukker, maizenna, vaniljesukker og eggeplommer i en bolle i noen minutter.

Varm opp melken til kokepunktet i en tykkbunnet medium stor kjele. Hell litt av melken sammen med eggeblandingen og pisk sammen. Tilsett resten av den varme melken og bland alt godt. Ha kremen (som fortsatt er helt rennende) tilbake i kjelen på medium varme. Pisk hele tiden mens kremen varmes opp.

Småkok vaniljekremen i 1-2 minutter mens du rører hele tiden, kremen skal nå tykne. Ha eggekremen over i en bolle, dekk med plastfolie og sett kjølig.

Fyll doughnutene med vaniljekremen. Jeg bruke en sprøytepose til dette. Også kan det være lurt å lage et hull i doughnuten med en spiss kniv før du dytter sprøyteposen inn og fyller med kremen. Rull så doughnutene i melis.

Disse er absolutt best samme dag som de blir laget.

 

Du liker kanskje også disse oppskriftene: