10. mai 2019
Skriv ut

Snickerspavlova med salt karamell og nøtter

Pavlova er klassiker når det kommer til festdager, og kanskje spesielt 17.mai. Jeg har laget noen forskjellige varianter av denne flotte kaken. Den første dere skal få se er en pavlova med krem, karamell, sjokolade og ovnsstekte mandler. Alle disse til sammen blir jo snickers. Derfor, snickerspavlova. Selv om det ikke er 17.mai eller en typisk festdag akkurat nå så synes jeg det er på tide å ta frem denne oppskriften igjen, den er jo vanvittig god!

Jeg er litt “obsessed” med denne varianten, kanskje fordi jeg har en stor svakhet for karamell, haha. Det har helt sikkert mange av dere fått med dere. Men altså, karamell gjør livet bedre. Og hvis du i tillegg kan kombinere denne karamellen med en pavlova som er sprø utenpå og litt seig inni så kommer det seg. I tillegg så steker jeg skivede mandler i ovnen for å få frem den skikkelig gode nøttesmaken. Du kan også rive litt sjokolade å ha i midten av kaken.

Jeg lager denne pavlovaen i to lag. Jeg smører altså to pavlovaer utover et stekebrett til jeg har to like store og runde bunner. Så steker jeg dem, og etterpå fyller med alt som er godt.

Du burde lage pavlovabunnene dagen før den skal serveres. Jeg steker dem, også skrur jeg av ovnen. Putter et tynt skaft inn mellom ovnsdøren så jeg slipper litt luft ut. Men så lar jeg pavlovaene få avkjøle seg inni ovnen. Da er sjansen for at de sprekker på toppen mindre. Det er nemlig den store temperaturforskjellen fra varm ovn til kald kjøkkenbenk som gjør at pavlovaen sprekker på toppen.

Oh lord, nok prat.

  Pavlovabunnene

 • 4 stk Eggehviter
 • 1 liten klype Salt
 • 200 g Sukker

  Salt karamell

 • 100 g Sukker
 • 4 ss Vann
 • 2 ss Smør
 • 1 dl Kremfløte
 • 2 klyper Maldonsalt

  Krem og nøtter

 • 3 dl Kremfløte
 • 2 ss Sukker
 • 2 ts Vaniljesukker
 • 50 g Skivede mandler
 • 75 g Hakkete, salte peanøtter
 • 25 g Revet kokesjokolade

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 130 grader varmluft. Pisk eggehvitene og salt stive i en helt ren bolle. Bruk en kjøkkenmaskin med ballongvisp eller elektrisk håndvisp. Når eggehvitene skummer og har vokst i størrelse (ca. 2 min på høy hastighet) så har du i sukker, litt av gangen. Fortsett å pisk på høy hastighet i 7 minutter til du får en stiv og blank marengs. Hvis du tar litt marengs mellom fingrene skal du ikke kjenne sukkerkorn. Hvis du kjenner sukkerkorn, pisk litt til. Dekk et stekebrett med bakepapir. Fordel marengsen i to porsjoner på papiret. Bruk en skje til å fordele marengsen utover til 18-20 cm i diameter runde bunner. Sett stekeplaten inn i ovnen og stek bunnene i 40-50 minutter. Skru av ovnen. Åpne ovnsdøren på gløtt for å slippe varme ut. Plasser skaftet på en sleiv mellom døren så du får en liten glippe. La marengsbunnene stå inni ovnen til den er kald, gjerne natten over. Slik unngår du en sprukken marengs.

For å lage karamellen gjør du slik:

Bland sammen sukker og  vann i en kjele. Kok opp uten å røre. La koke til sukkeret blir til en gylden karamell. Du kan vende på kjelen, men ikke rør! Ha så i smør. Nå kan du røre. Hell i kremfløten, litt av gangen. Rør inn salt og la småkoke i 2-3 minutter. Sil karamellen og avkjøl helt.

Pisk kremfløte sammen med vaniljesukker og sukker til du har en myk og stiv krem. Ikke pisk kremen for mye, da vil den skille seg.

Stek de skivede mandlene på 200 grader i 5-6 minutter. Avkjøl.

Sette sammen kaken

Sett frem alt du trenger som er: 2 pavlovabunner, salt karamell, pisket kremfløte, mandler, kokesjokolade og hakkete peanøtter.

Plasser den ene pavlovabunnen på et fat. Smør halvparten av kremen på denne bunnen og dryss over med karamell og revet sjokolade. Dryss på med halvparten av nøttene. Legg så den andre pavlovabunnen oppå og smør resten av kremen utover. Dryss med karamell og nøtter. Hvis du har litt kakaopulver så kan du drysse litt av dette over også.

Da er det bare å nyte!

Du liker kanskje også disse oppskriftene: