29. januar 2021
Skriv ut

Sjokolade og nøtteknuter

ca 16 knuter
3 timer

Føler det skjer så sjukt mye her hjemme samtidig nå. Hele hagen er jo gravd opp føles det som, hehe. Vi driver med drenering og isolering så det skal være tipp topp. Vaskerommet ferdigstilles og resten av huset begynner å bli helt ferdig. Venter fortsatt på litt møbler osv, men det er veldig lang leveringstid på noe av det. Alltid kjedelig å måtte vente, hehe.

Er det bare jeg som gleder meg til sommeren?! Jeg er så klar jeg, vært klar siden november egentlig. Sikkert fordi det er så sjukt kaldt akkurat nå.

Men når det er kaldt der ute så er det jo fint å være inne og bake litt da. Her har jeg prøvd meg på et nytt fyll. Det er sjokolade og valnøtter med ei litta klype salt.

  Bolledeig

 • 900 g hvetemel
 • 150 g sukker
 • 1 pakke ferskgjær
 • 1/2 ts salt
 • 2 ts kardemomme
 • 1 ts kanel
 • 4 dl melk
 • 2 store egg
 • 150 g romtemperert smør
 • 1 egg til pensling

  Nøtte og sjokoladefyll

 • 150 g valnøtter
 • 150 g melkesjokolade
 • 1 egg
 • 1 klype salt
 • 1 ss kaldt vann

Oppskriften

Fyll: (du kan lage dette mens bollene hever)

Stek valnøttene i ovnen på 200 grader til de er gyldne, det tar ca 5-6 minutter. Avkjøl.

Bruk en hurtigmikser (en mikser med knivblad) og kjør sammen nøtter, sjokolade, egg og salt. Du trenger et maskin som er sterk nok så det ikke bare blir biter, men faktisk et fyll. Kjør 1 ss kaldt vann inn hvis det ser ut til at fyllet skiller seg.

Hvis du ikke har en hurtigmikser kan du smelte sjokoladen over vannbad, finhakke sjokoladen og røre alt sammen. Da får du litt biter fra valnøttene, men det gjør ikke noe. Sett fyllet til side.

Deig:
I en kjøkkenmaskinbolle kan du ha hvetemel, sukker, tørrgjær/fersk gjær, salt, kanel og kardemomme.

Varm opp melk og egg til ca 35-36 grader. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på medium hastighet til deigen slipper bollen. (Hvis du synes deigen er litt tørr kan du tilsette noen ss mer melk, men det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig siden deigen vil bli smidig når smøret kommer i)

Når det har gått 10 minutter så tilsetter du smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at alt fordeler seg fint i deigen. Det vil være ganske klissete til å starte med, men når deigen har fått eltet en stund så får du en smidig og blank deig som slipper bollen.
Når du har tilsatt alt smøret så skal deigen elte i 10 minutter. De siste 5 minuttene setter jeg hastigheten litt opp. Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen.

Velt deigen ut på kjøkkenbenken og bruk henda til å elte deigen litt ekstra så den blir skikkelig smidig. Form deigen til en stram ball.

Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Tar ca. 1 time. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig.

Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk og kjevle ut en stor firkant.

Smør fyllet utover deigen. Brett så deigen i to og klyp deigkantene sammen så fyllet ikke tyter ut. Kjevle ut igjen så bredden blir ca 18-20 cm.

Bruk en pizzakutter til å kutte ca. 16 strimler. Plukk opp en strimmel, dra litt i den, tvist den fra hver sin side og knyt en vanlig enkel knute. Gjør dette med alle strimlene og legg knutene på ett stekebrett.

Dekk bollene til med kjøkkenhåndkle og la etterheve i ca 40 minutter.

Pensle med pisket egg.

Stek på 200 grader over/undervarme i ca. 15 minutter eller til de er godt gylne.

Avkjøl litt, men de er best lunkne.

Du liker kanskje også disse oppskriftene: