22. september 2018
Skriv ut

Sandwich med Jarlsberg®, avokado og pesto

Samarbeid med Jarlsberg®

Jeg dro en tur til NY sammen med Jarlsberg® for å utforske den gode osten utenfor Norges landegrenser. Det har seg slik at Jarlsberg®-osten er en veldig populær ost i NY. Jeg synes det hørtes ut som et morsomt prosjekt å ta en del av, så jeg pakket kofferten og dro av gårde.

Første dagen jeg kom frem i NY dro jeg rett til et sted som heter CC´s Cafe. Det er et hyggelig, skikkelig Amerikansk sted med mye god mat. De er kjent for sandwichene sine, og det var her jeg fant Jarlsberg®-osten på en av dem. I tillegg til ost var det avocado og pesto, en kombinasjon som fungerer skikkelig godt. Noe av hemmeligheten bak en god sandwich er brødet. Det er viktig at du bruker et godt brød, gjerne hjemmelaget slik jeg har gjort.

Jeg har laget et eltefritt brød, som jeg synes gir det beste resultatet. Alt du trenger er en jerngryte, mel, vann, gjær og salt. Du slipper å elte, du trenger kun å røre sammen ingrediensene. Lukten av nystekt brød som kommer ut av ovnen er magisk, og det er akkurat den lukten du får ut av dette brødet. Varmt brød med smør og Jarlsberg® minner meg om farmor. Hver gang jeg sov hos henne som barn så fikk jeg alltid varmt brød med mange skiver Jarlsberg®, så godt!

Siden CC´s Cafe lager sandwichen med avokado og pesto gjorde jeg det også, resultatet var det ingenting å si på. Eirik kom hjem etter jobb og slukte i seg alt sammen, hehe.

Jeg har laget et “how to” film som ligger på instastory nå, så hvis du vil se hvordan jeg lager brødet og sandwichen så sjekk ut @idagranjansen. 

  Eltefritt brød

 • 200 g Speltmel
 • 300 g Hvetemel
 • 1 ts Salt
 • 1/2 ts Tørgjær
 • 5 dl Kaldt vann

  Pålegg til sandwich, 2 skiver

 • 2 skiver Eltefritt brød
 • 2 ss Pesto
 • 1/2 stk Avokado
 • 4 skiver Jarlsberg®
 • Fersk basilikum
 • Granateplekjerner

Sandwich med Jarlsberg®, avokado og pesto

Dagen eller kvelden før du skal bake ut brødet kan du røre sammen alle ingrediensene. Dekk til bollen med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle og sett bollen i kjøleskapet i 12-20 timer.

Hell deigen (som er ganske våt) ut på et godt melet kjøkkenbenk og dryss mel over deigen. Strekk deigen utover og brett den over hverandre, gjør dette ca. 10 ganger (sjekk ut instastory for hvordan). Form så deigen til en stram ball og legg den i en bolle som du har smurt med en nøytral olje. Dekk til bollen og la heve i 2 timer på kjøkkenbenken.

Når det har gått 1.5 time kan du sette jerngryten med lokk, inn i en kald ovn. Skru ovnen på 230 grader og la gryten stå der i 30 minutter. Ta gryten ut av ovnen og velt deigen ned i den glovarme gryten. Sett lokket på og putt hele gryten tilbake i ovnen. Stek i 30 minutter. Etter 30 minutter kan du ta lokket av og steke i nye 30 minutter. Avkjøl brødet på rist før du skjærer skiver av det.

Smør pesto på hver skive og fordel avokado på den ene. Skjær skiver av Jarlsbergen® og legg over sammen med fersk basilikum og noen granateplekjerner. Legg den andre skiven på toppen og nyt!

 

Du liker kanskje også disse oppskriftene: