16. august 2016
Skriv ut

Pistasjis

Denne oppskriften er det lenge siden jeg har laget, så nå må jeg nesten lage meg litt pistasjis igjen. Det er jo så godt!

Jeg synes høsten nærmer seg med stormskritt, selv om jeg elsker høsten så er det litt tidlig å vinke farvel til sommeren. Jeg vil fortsatt gå med shorts, kjoler og skjørt. Men det ser ut som langbuksene må trekkes på. I går var jeg ute i båt på kvelden. Veldig kos å kjøre rundt i Oslo-fjorden. Det var nok sommerens siste båttur.

For å lage denne isen bruker jeg silikonformer. Men hvis du ikke har det så burde ikke det hindre deg. Du kan helt fint stoppe når iskremen er ferdig i ismaksinen, det er en nydelig pistasjiskrem. Og om du ikke har iskremmaskin så kan du bruke fryseren til hjelp.

  Pistasjpaste

 • 150 g Pistasjer uten skall
 • 150 g Sukker
 • 3 ss Vann
 • 1 stk Eggehvite

  Iskrem

 • 1 ss Maizenna
 • 2 dl Melk
 • 1 dl Kremfløte
 • 150 g Pistasjpaste som du har laget
 • 300 g Hvit sjokolade til trekk

Pistasjpaste

Forvarm ovnen til 170 grader.

Når du kjøper pistasjer så ser de slik ut:

1

Vi ønsker å fjerne dette ytre skallet. Under er de knallgrønne.
Kok opp vann i en liten gryte og hell pistasjene i. La pistasjene koke i ca. 3 minutter. Sil av vannet. Du kan nå enkelt fjerne det tynne ytre skallet. Hiv skallet.

Pistasjene ser nå slik ut:

2

Fordel pistasjene utover en langpanne og stek dem i 5 minutter på 170 grader. (Spar ca. 10 pistasjer til pynt).

Kok opp vann og sukker til det når 120 grader. Bruk et mattermometer for å sjekke gradene. Hvis du ikke har et mattermometer så la sukkervannet koke i ca. 5 minutter. Hell alle pistajene ned i kjelen og rør rundt med en tresleiv. Rør rundt helt til sukkeret krystaliserer seg. Kan ta rundt 5 minutter på den varme platen. Stopp når blandingen ser slik ut:

3

Sett til side for å avkjøles.
Hell pistasjene oppi en blender og blend i vei til du får små smuler, like store som sandkorn. Tilsett eggehviten og blend litt til. Stopp når du får en jevn og fin paste.

Iskrem

Visp maizenna og 0,5 dl av melken godt sammen. Kok opp resten av melken sammen med fløte og maizenna blandingen. La småkoke mens du rører i 3 minutter. Ta kjelen av varmen og visp inn pistasjpaste. Om du ønsker så kan du sile av isblandingen (jeg gjorde det ikke).
Avkjøl helt før du har den i en iskremmaskin. Hvis du ikke har iskremmaskin så sett isen i fryseren og rør hver halvtime helt til isen har blitt stiv.
Du kan enten stoppe nå, nyte pistasjisen som den er, eller så kan du gå et steg videre og lage ispinner.

Du trenger silikonformer som du kan kjøpe hos cacas.no http://www.cacas.no/Produkt/540-93
Når isen er ferdig i iskremmaskinen så fyller du formene med isen. Dytt ispinner inn.
Sett i fryseren i minst 4 timer, eller natten over.

Smelt 300 g hvit sjokolade over vannbad. Hell sjokoladen i en smal høy form. Ta isen ut av fryseren og ut av formene. Dypp isen i sjokoladen. Sjokoladen vil stivne fort siden isen er kald. Pynt med hakket pistasj. Oppbevar dem i fryseren i en tett boks 🙂

pistasjis_P1010432.jpg

pistasjis_P1010435.jpg

 

 

 

 

Du liker kanskje også disse oppskriftene: