27. mai 2017
Skriv ut

Pasjonsfruktterte med brent sukker

pasjonsfruktterte_P9041545 (1)

Hallo dere!

Dette været bare fortsetter å være strålende. Norge er fantastisk når det stråler fra himmelen. Jeg har lyst til å løpe ut nå, men har noen jobbting jeg må fikse først. Men snart, snart skal jeg ut. Jeg skal i 70-års dag i dag så i den anledning har jeg laget både vaniljemuffins og en pavlova med karamell. Ingen dim dag å feire bursdag på. Jeg tenker også på alle de som gifter seg i dag, heldige med været. Og turistene, hehe. De får sett Oslo på sitt beste.

Da er det tid for tertebakst. Jeg bruker en terteform som er 20 cm i diameter, synes det er passe størrelse. Det er også veldig lurt å bruke en form med løs bunn slik at det er enkelt å få terten ut av formen når den er stekt. Det første du gjør er å lage tertedeig.

  Tertebunn

 • 150 g Hvetemel
 • 75 g Smør
 • 75 g Melis
 • 2 stk Eggeplommer

  Tertefyll

 • 1 dl, (ca. 6-7 pasjonsfrukt) Pasjonsfruktsaft
 • 1,5 dl Kremfløte
 • 3 stk Egg
 • 50 g Sukker
 • 1/2 lime Limesaft
 • 3-4 ss Dererarasukker til brenning

Tertebunn

Bland sammen mel og kaldt smør med fingertuppene. Evt kan du bruke en kjøkkenmaskin med k-visp som jeg gjorde. Konsistensen du er ute etter er sandlignende. Visp sammen melis og eggeplommene og tilsett. Rør alt kjapt sammen. Pakk deigen inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i 30 minutter. Ta så deigen ut og kjevle en runding som er ca. 2-3 mm tykk. Dekk paiformen som er 20 cm i diameter med deigen og trykk den ned i formen. Jeg lar det henge deig over kanten.  Sett formen i fryseren i 30 minutter. Forvarm ovnen til 200 grader. Ta formen ut av fryseren og prikk deigen med en gaffel over det hele. Nå skal du blindsteke terten. Da tar du sølvfolie og dekker til bunnen og over kanten, oppi der har du enten keramikkkuler eller linser. Kermamikkkuler får du kjøpt i kjøkkenbutikker. Linser kjøper du på vanlig butikk. Du bruker dette for å få en jevn steking. Stek terten i 10 minutter. Fjern så sølvfolien og kulene og stek i 10 minutter til til terten har en gylden og fin farge. Jeg anbefaler deg å youtube “blind bake pie crust” om du er usikker.

Ta terten ut av ovnen og sett til avkjøling. Når terten er avkjølt bruker du en kniv til å skrape bort deigen som henger over kanten.

Tertefyll

Del pasjonsfruktene i to og skrap ut kjøttet. Bruk en stavmikser og til å kjøre gjennom kjøttet. Bruk så en sil til å fjerne stenene. Du skal nå stå igjen med ca. 1 dl pasjonsfruktsaft uten stener. Bland så sammen pasjonsfruktsaft, kremfløte, egg, sukker og limesaft. Pisk alt godt sammen. Sett oven til 150 grader, sett inn terten og hell fyllet i. Lukk ovnsdøren og la steke i 30-40 minutter. Fyllet skal være “dissende” når den er ferdig. Sett terten kaldt i ca. 4 timer så den setter seg. Ta terten ut av formen og strø noen ss med demerara sukker over. Bruk en skibrenner eller en annen type matbrenner til å brenne sukkeret. Spis med en gang..

pasjonsfruktterte_P9041555.jpg

pasjonsfruktterte_P9041554.jpg

 

Du liker kanskje også disse oppskriftene: