06. februar 2021
Skriv ut

Makroner med pisket salt karamell

ca. 40 makroner
2 timer
Glutenfri

Dette er franske makroner som kan være til hodebry om man ikke får det helt til. Jeg har ikke laget makroner på laaang tid, så jeg måtte lage tre runder før jeg fikk det skikkelig til. Og selv om jeg får det til ganske bra så skjer det at de får litt luft inni seg, men vet du hva, det gjør ingenting. De smaker akkurat like godt:)

Jeg har fylt dem med pisket karamell som er vanvittig godt. Jeg lager rett og slett bare en helt vanlig salt karamell, koker den i 3 minutter ca, avkjøler den til kjøleskapskaldt og pisker den så den blir lysere og tykkere.

Et par ting når du skal lage makroner:

 1. Bruk mandelmel som IKKE er fettredusert (viktig!!!)
 2. Bruk romtempererte eggehviter
 3. Ikke få noe eggeplomme med i eggehvitene
 4. Bruk en helt ren bolle og pisk
 5. Mål opp alt nøye
 6. Sikt melis og mandelmel minst 2 ganger
 7. Du MÅ ha sprøytepose og en litt stor rund tipp
 8. Bruk varmluft
 9. Tørk makronene helt før de stekes

  Makroner

 • 100 g (ca. 3 egg) Eggehvite
 • 145 g Mandelmel (ikke fettredusert)
 • 130 g Melis
 • 90 g Sukker

  Pisket salt karamell

 • 75 g Smør
 • 1.5 dl Kremfløte
 • 150 g Sukker
 • 0.5 dl Vann
 • 1/2 ts Salt

Oppskriften

 1. Det første du kan gjøre er å måle opp alle ingrediensene. Eggehvitene skal i en kjøkkenmaskinbolle (bruk ballongvisp). Mandelmel og melis kan du røre sammen i en bolle. Sukker kan du ha i en egen bolle.
 2. Etter du har rørt sammen mandelmel og melis kan du sikte det. Når du har fått nesten alt gjennom sikten vil du se at det ligger igjen noen mandelmel klumper. De kan du hive vekk (det er derfor du skal bruke litt mer mandelmel enn melis). Sikt minst to ganger så alle de “store” (de er ikke så store) mandelmelklumpene fjernes.
 3. Eggehvitene kan du piske på medium hastighet til de skummer godt, blir hvitere og større i volum. Start så å tilsette sukker, litt av gangen. Når all sukkeret er i kan du sette opp hastigheten til høy og piske til eggehvitene er stive og blanke. Stopp når marengsen er stiv så den danner “topper” som står av seg selv. Det tar ca 3 minutter på høy hastighet.
 4. Nå kan du røre 1/3 av marengsen sammen med mandelmel/melisen. Rør godt med en slikkepott så alt blanden skikkelig sammen. Fortsett med litt til marengs og rør det godt inn. Ha så i resten og vend det inn til du får en konsistens som er denne: “Når du holder slikkepotten opp så skal det renne en litt tykk trekant med røre ned, og gjerne ganske sammenhengene”. Røren skal altså ikke være så tykk at den holder seg på slikkepotten, den skal akkurat renne ned.
 5. Ha røren i en sprøytepose med stor rund tyll og sprøyt makroner på et stekebrett med enten bakepapir eller silikonmatte.
 6. La makronene tørke helt. Hvor lang tid dette tar er avhengig at hvor varmt det er hjemme hos deg. De skal være såpass tørre at når du tar på toppen av dem så er det ikke klissete. Du kan sette dem på badet om det er varmt der (så lenge det ikke er fuktig).
 7. Stek et og et brett med makroner på 130 grader varmluft i ca. 15 minutter.
 8. Avkjøl.
 9. Hvis du har problemer med å få makronene av bakepapiret/silikonmatten kan du legge dem i fryseren i 10 minutter. Da er det mye enklere å få dem av. Dette skjer fordi de er litt understekt.

 

 1. For å lage fyllet kan du varme opp smør og fløte i en kjele. I en annen medium stor kjele kan du røre sammen sukker og vann.
 2. Sett kjelen på platen og skru på høy varme (nå skal du ikke røre).
 3. La koke på høy varme til det var fått en godt gylden farge.
 4. Trekk kjelen av platen og rør inn smør og kremfløte (litt av gangen).
 5. Sett kjelen tilbake på varmen, men skru temperaturen ned til lav.
 6. La småkoke i 2-3 minutter. Rør inn salt.
 7. Avkjøl helt før du setter karamellen i kjøleskapet i 2 timer ca.
 8. Pisk karamellen med en kjøkkenmaskin eller elektrisk håndvisp til den er lysere og stivere.
 9. Ha den piskede karamellen i en sprøytepose med rund tip og sprøyt fyllet mellom to makronskall.
 10. Oppbevar makronene i kjøleskapet til dagen etterpå (da er de best).

Du liker kanskje også disse oppskriftene: