24. februar 2017
Skriv ut

Klassiske fastelavnsboller med krem og syltetøy

Fastelavnsboller nye med krem_P2020025

Fastelavnsboller nye med krem_P2020017

Fastelavn er “kvelden før fasten”. Så her er det med andre ord bare å kaste innpå med boller.. Og for de som kjøper fastelavnsris så ble risene brukt for å vekke til live fruktbarheten til kvinner, dyr og trær. Så det var altså en minihistorie om fastelavn. Selv er jeg fornøyd så lenge jeg får gode boller med krem og syltetøy.

Jeg lager både kremen og syltetøyet selv, og begge deler er ekstremt lett.

Men aller først så kan du lage bollene.

  Bolledeig

 • 450 g Hvetemel
 • 50 g Sukker
 • 1/2 pakke Fersk gjær
 • 1 ts Salt
 • 2,5 ts Kardemomme
 • 2 dl Melk
 • 1 stort egg Egg
 • 75 g Mykt smør i terninger
 • 1 stk Egg til pensling

  Bringebærsyltetøy

 • 300 g Frosne, tinte bringebær
 • 3 ss Sukker

  Krem

 • 3 dl Kremfløte
 • 2 ss Sukker
 • 2 ts Vaniljesukker

Bolledeig

Denne oppskriften gir 9 store boller, eller 12 mindre.

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2. Når det har gått 10 minutter så tilsetter du smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at alt fordeler seg fint i deigen. Det vil være ganske klissete til å starte med, men når deigen har fått eltet en stund så får du en smidig og blank deig som slipper bollen. Når du har tilsatt all smøret så skal deigen elte i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen. Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse.

Fastelavnsboller nye med krem_P2020001

Tar ca. 1 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig. Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk, kna deigen noen ganger og del den i 9 emner på ca. 100 g hver. Rull runde boller og plasser dem på et stekebrett med bakepapir. Jeg plasser dem litt tett, bare med ca. 4-5 cm mellomrom slik at de vokser inn i hverandre. Dekk med plastfolie eller fuktig kjøkkenhåndkle og la etterheve i ca. 30-45 minutter.

Forvarm ovnen til 200 grader. Pensle bollene med egg og stek i ca. 13 minutter eller til de er gyldne.

Fastelavnsboller nye med krem_P2020007

La bollene avkjøles på en rist. Nå kan du lage syltetøy og krem.

Hjemmelaget bringebærsyltetøy

Ha de tinte bringebærene og sukker i en blender og blend i vei i noen sekunder. Sånn, da var syltetøyet ferdig. Lett? ja!

Krem

Pisk kremfløten sammen med sukker og vaniljesukker til krem.

Skjær av toppen på bollene og ha godt med syltetøy på hver bollebunn. Fordel kremen over, sett på bollelokket og dryss med melis.

Hvis dere bruker instagram så bruk #idagranjansen så får jeg sett alt det gode dere lager.

Fastelavnsboller nye med krem_P2020030

Fastelavnsboller nye med krem_P2020029

Du liker kanskje også disse oppskriftene: