16. desember 2016
Skriv ut

Julekake

julekake_pc141096

Vi har kommet til 16. desember allerede. Desember går så fort, skulle ønske jeg kunne stoppe tiden litt. Det er også så mange gode oppskrifter som skal ut nå i julen. Denne oppskriften er intet unntak. En ordentlig god julekake med rosiner som serveres med smør og brunost, ouf! Det er fantastisk godt!!!

Jeg har også lyst til å benytte denne anledningen til å snakke litt om en god sak. Vi kjenner nok alle noen som har blitt rammet av kreft. Og når folk blir syke så er det mange som ønsker å hjelpe, men vet kanskje ikke helt hvordan. Derfor har kreftforeningen laget gavekort som du kan gi til den syke. Man kan tilby seg å fikse middagen, hente i barnehagen, hjelpe til med juleforberedelser eller noe helt annet. Selv små ting er til stor hjelp! Tilbudet er helt gratis. På nettsiden får man mulighet til å bestille kort rett hjem til seg selv eller til noen som trenger det, posten eller digitalt.

Du gir altså et valgfritt gavekort, feks på en middag. Så kan den syke velge når du skal komme å lage middag til henne/han. Det er så fint!! Du kan feks gi et gavekort hvor det står “jeg gir deg et gavekort på en god julekake”. Da må du lage denne julekaken og gi vekk. Det er så lite som skal til.

  Julekake

 • 450 g Hvetemel
 • 50 g Sukker
 • 25 g Fersk gjær
 • 1 ts Salt
 • 100 g Rosiner
 • 2 ts Kardemomme
 • 2 dl Melk
 • 1 stk Egg
 • 75 g Smør i terninger, romtemp
 • 1 stk Egg til pensling

Slik gjør du

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt, rosiner og kardemomme.

Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2.

Når det har gått 10 minutter så tilsetter du smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at det fordeler seg fint i deigen. Når du har tilsatt alt så skal deigen elte i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen. Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse.

Tar ca. 1-1,5 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig. Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk og form et stort brød. Dekk med plastfolie og la etterheve i 45 minutter. Pensle julekaken med egg og stek på 180 grader varmluft i 20-23 minutter. La avkjøles litt før du skjærer skiver og serverer smør og brunost til.

julekake_pc141081

Du liker kanskje også disse oppskriftene: