27. oktober 2021
Skriv ut

Hjemmelagde croissanter

8 croissanter
24 timer (mest venting)

Reklame-Lurpak

Hjemmelagde croissanter er fantastisk godt, og et ekte håndverk. Det tar litt tid å lage, men det er ikke vanskelig. Og det meste av tiden det tar å lage, er egentlig bare venting. Det er noen ting som er viktig når du skal lage croissanter. Det første er; godt smør! Jeg bruker Lurpaksmøret som er av høy kvalitet og som smaker kjempegodt. Du vil ikke få gode croissanter uten å bruke et godt smør. Nr 2: Du kan ikke hoppe over noen av prosessene ved å avkjøle deigen. Det er fordi smøret kan ikke bli for varmt under kjevlingen. Det er derfor man fryser deigen mellom hver gang. Nr 3: Når du kjevler skal du ikke presse deigen for mye ned, da kan du ødelegge lagene (som karakteriserer croissanter).

Jeg anbefaler deg også å se reelen jeg har lagt ut på instagram av hvordan man kjevler og bretter, da får du et enda bedre inntrykk.

  Croissanter

 • 600 g hvetemel
 • 65 g sukker
 • 10 g salt
 • 7 g tørrgjær
 • 215 g vann
 • 120 g melk
 • 55 g kaldt Lurpak smør i terninger
 • 350 g Lurpaksmør
 • 1 eggeplomme til pensling
 • 2 ss melk/fløte til pensling

Oppskriften

I en kjøkkenmaskinbolle kan du ha hvetemel, sukker, salt og tørrgjær.

Varm opp vann og melk i en liten kjele til det er litt kaldere enn fingervarmt, ca 28-30 grader. Hell det sammen med de tørre ingrediensene.

Bruk eltrekoken til maskinen og elt i 5 minutter. Nå vil du ha en litt hard deig.

Tilsett 55 g kaldt Lurpaksmør i terninger og elt i 10 minutter. Deigen vil være mer smidig nå.

Dekk med plastfolie og hev i 45 minutter før du setter hele bollen med deigen inn i kjøleskapet i minst 5 timer og max 14 timer.

Ca 1.5 time før du skal ta deigen ut av kjøleskapet kan du ta ut 350 g Lurpak smør og sette på kjøkkenbenken. Når smøret har stått i 30 minutter kan du dele det i skiver som er ca 1.5 cm tykke.

Legg smørskivene ut på et bakepapir så du får en firkant, og legg et bakepapir over.

Kjevle smøret utover til du har en firkant som er 20×20 cm. Prøv å få jevne kanter. Legg smørblokken inn i kjøleskapet.

Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevle den ut til en 20×20 cm firkant. Pakk deigen inn i plastfolie og legg i fyseren i 20 minutter.

Ta deigen ut av fryseren og kjevle den ut til en 20×40 cm stripe.

Ta smørblokken ut av kjøleskapet og legg den i midten av deigen. Brett deigen (fra kortsidene) over smøret så du pakker smøret inn. Klem skjøtene på deigen sammen så du lukker smøret inn, prøv å fjern alle luftlommer.

Ha litt hvetemel på benken og kjevl deigen ut til den måler 60 cm lang (ca 20 cm bred).

Nå skal du brette kortsidene inn mot midten, så bretter du hele deigen over. Du skal nå ha 4 lag. (se gjerne instagram reelen min, om hvordan man bretter og kjevler).

Pakk deigen inn i plastfolie og legg i fryseren i 30 min.

Ta deigen ut av fryseren og legg deigen slik at du kjevler motsatt av forrige gang. Kjevle ut til en 60-63 cm lang og 16-17 cm bred leiv. Bruk litt hvetemel så deigen ikke setter seg fast, men bruk så lite som mulig.

Brett ¾ av deigen innover, og den andre over igjen så du har 3 lag.

Pakk inn i plastfolie og legg i fryseren i 30 minutter.

Ta deigen ut av fryseren og kjevle ut til 35×40 cm leiv, eller så nære de målene du klarer. Stopp hvis deigen begynner å bli vanskelig å kjevle ut. Pakk inn med folie og legg i kjøleskapet i ca 12 timer.
Rett før du tar deigen ut av kjøleskapet kan du koke opp vann i en stekepanne. Sett stekepannen inn i ovnen (ovnen skal være skrudd av). Lukk igjen døren. Dette er for å lage et perfekt sted croissantene kan heve i.
Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevle den til er akkurat 35×40 cm. Trim kantene så du har helt rette kanter.

Del så deigen i 10×35 cm rektangler (10 cm brede og 35 cm lange).

Del så hver rektangel diagonalt så du har lange trekanter.

Ta tak i en trekant og dra forsiktig litt i den bredeste enden. Dra så litt forsiktig utover så du strekker hele trekanten litt. Rull så forsiktig, uten å presse, trekanten til en croissant. Fra den tykkeste delen inn mot den smaleste delen.

Gjenta med alle croissantene og fordel de på to stekebrett. Dekk med plastfolie.

Sett brettene inn i den ovnen du hadde det varme vannet, og lukk døren (stekepannen med vann skal fortsatt stå inni ovnen).

Hev i ca 2 timer.

Visp sammen eggeplomme og melk/fløte.
Pensle croissantene, men pensle bare litt på sidene der hvor du ser lagene.

Stek på 180 grader over/undervarme i 30 minutter.

Avkjøl helt før du spiser dem.

Du liker kanskje også disse oppskriftene: