21. februar 2020
Skriv ut

Fastelavnsboller med pasjonsfruktkrem og sjokolade

9-12 boller
2.5-3 timer

Jeg viser deg hvordan du lager PERFEKT gjærbakst i mitt nye nettkurs. Kurset koster 89 kr og du får i tillegg med en e-bok. Så, hvis du vil lage nydelige boller som aldri slår feil så sjekk ut denne linken:

https://nettkurs.idagranjansen.com/p/gjaerbakst

Pasjonsfrukt og sjokolade er en kombinasjon som jeg er vill etter. Er det en tropisk frukt som jeg slår alle andre så er det pasjonsfrukten. Den er syrlig og god med masse smak. Jeg elsker også den gule fargen. Jeg kombinerte pasjonsfrukt, krem, boller og sjokolade denne gangen. Hvis du er vant med å lage de klassiske fastelavnsbollene så kan jeg virkelig anbefale deg å lage denne kremen også. Lag den for eksempel i tillegg til den vanlige kremen. Jeg lover deg, du kommer ikke til å angre. Jeg brukte 4 pasjonsfrukt i denne oppskriften. Pasjonsfrukt får du som regel tak i i de litt større matbutikkene eller selvfølgelig hos en grønnsakshandler.

  Bolledeig

 • 450 g Hvetemel
 • 50 g Sukker
 • 25 g (halv pakke) Fersk gjær
 • 2-3 ts Kardemomme
 • 1 ts Kanel
 • 1 ts Salt
 • 2 dl Melk
 • 1 stort egg Egg
 • 75 g Romtemperert smør i terninger
 • 1 stk Egg til pensling

  Pasjonsfruktkrem og smeltet sjokolade

 • 4 stk Pasjonsfrukt
 • 3 dl Kremfløte
 • 3 ss Sukker
 • 200 g Kokesjokolade

Oppskriften

 1. Fest eltekroken til kjøkkenmaskinen og hell hvetemel, sukker, ferskgjær, salt, kanel og kardemomme i bollen som følger med.
 2. Pisk egg og melk sammen i en liten kjele og varm opp til ca. 30-35 grader.
 3. Hell den lunkne melken sammen med de tørre ingrediensene og elt deigen i 10 minutter på lav hastighet. Bruk en eltekrok. Det er VIKTIG at du elter deigen lenge nok for å få et bra sluttresultat. Deigen vil virke ganske tørr, men fortvil ikke, den vil bli smidig etter smøret er eltet inn.
 4. Etter 10 minutter med elting kan du tilsette smørterninger, litt av gangen. La maskinen elte deigen under hele prosessen.
 5. Når du har tilsatt alt smøret så skal deigen elte i 10 nye minutter. Deigen vil være klissete i starten, men når det har gått 10 minutter så vil den ha forandret seg til en myk og smidig deig. Sett gjerne opp hastigheten på maskinen de siste 2 minuttene.
 6. Hell deigen ut på en kjøkkenbenk og form den til den stram ball. Ha deigen over i en bakebolle som er smurt med enten litt nøytral olje eller litt smør. Dekk til og la heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
 7. Når deigen har doblet seg i størrelse så kan du velve den ut på kjøkkenbenken.
 8. Del deigen i 9-12 emner som er ca. 90 gram hver.
 9. Rull runde boller og plasser dem, ganske tett, men med litt mellomrom mellom hver på en langpanne som er dekket med bakepapir.
 10. Dekk til og la heve i ca. 30-40 minutter.
 11. Forvarm ovnen til 180 grader varmluft, eller 190 grader over/undervarme.
 12. Pensle bollene godt med egg.
 13. Stek bollene i 15-16 minutter.
 14. Avkjøl.

Pasjonsfruktkrem

Det første du kan gjøre er å dele pasjonsfruktene i to og skrape ut alt kjøttet. Putt pasjonsfruktkjøttet i en høy kolbe og bruk en stavmikser til å knuse frøene. Sil av og sett til side.

Pisk kremfløte og sukker sammen til du har en nesten stiv krem. Hell så pasjonsfruktsaften (uten stener) i kremen og pisk til kremen er stiv.

Smelt sjokolade over vannbad.

Skjær toppen av bollene av med en skarp brød kniv og dypp toppene i den smeltete sjokoladen. Smør et godt lag med pasjonsfruktkrem mellom bollene og server.  Du kan gjerne drysse et godt lag med melis på også.

Du liker kanskje også disse oppskriftene: