19. februar 2020
Skriv ut

Fastelavnsboller med bringebær

9-12 boller
2.5 time

Nå nærmer søndagen seg, og fastelavn! Herregud som jeg gleder meg til å spise gode boller med masse krem:)

Det kan jo være godt å gå litt vekk fra den helt tradisjonelle bollen og prøve noe nytt. Eventuelt så kan du dele kremen i to og lage en med bringebær og en som er helt klassisk.

Hvis du vil se en video av hvordan jeg lager perfekte boller hvor du kommer til å få samme resultat hvis du følger det jeg gjør så bør du sjekke ut mitt nye nettkurs på gjærbakst. Jeg lager klassiske fastelavnsboller, fastelavnsboller med bringebærkrem, store luftige kanelboller og vanlige hveteboller (grunnoppskrift). Kurset koster 89 kr og du kan se det når du vil, og så mange gange du vil i løpet av 12 mnd. Trykk her for å komme til kurset.

Jeg elsker smaken av bringebær, og det passer perfekt sammen med et godt bringebærsyltetøy og noen gode, luftige hveteboller. Du kan enkelt lage ditt eget syltetøy ved å fine en pose med frosne bringebær og røre inn sukker. Det er faktisk frosne bær jeg bruker i denne oppskriften. Enkelt, billig og veldig godt!!

  Bolledeig

 • 450 g Hvetemel
 • 50 g Sukker
 • 25 g (halv pakke) Ferskgjær
 • 2-3 ts Kardemomme
 • 1 ts Kanel
 • 1 liten ts Salt
 • 2 dl Melk
 • 1 stort egg Egg
 • 75 g Romtemperert smør i terninger
 • 1 stk Egg til pensling

  Bringebærkrem og syltetøy

 • 1 pose Frosne, tinte bringebær
 • 2-3 ss Sukker
 • 3 dl Kremfløte
 • 3 ss Sukker til krem
 • Melis til dryss

Oppskriften

Før du starter med alt så kan du legge de frosne bringebærene i kjøkkenvasken for å tine.

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt, kanel og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader.

Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. (Hvis du synes deigen er litt tørr kan du tilsette noen ss mer melk, men det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig siden deigen vil bli smidig når smøret kommer i). Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2. Når det har gått 10 minutter så tilsetter du smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at alt fordeler seg fint i deigen. Det vil være ganske klissete til å starte med, men når deigen har fått eltet en stund så får du en smidig og blank deig som slipper bollen.

Når du har tilsatt all smøret så skal deigen elte i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen.

Velt deigen ut på kjøkkenbenken og bruk henda til å kna deigen litt ekstra så den blir smidig. Form deigen til en stram ball.

Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Tar ca. 1-1,5 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig. Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk, kna deigen noen ganger og del den i 9 emner på ca. 90 g hver.

Plasser bollene å et stekebrett med bakepapir. Jeg plasser dem litt tett, bare med ca. 4-5 cm mellomrom slik at de vokser inn i hverandre. Dekk med plastfolie eller fuktig kjøkkenhåndkle og la etterheve i ca. 30-45 minutter.

Pensle bollene med egg og stek på 190 grader, varmluft i ca. 13-15 minutter. Ikke overstek bollene, da blir de bare tørre..

Bringebærkrem

Klipp opp posen og hell de tinte bærene ut i to skåler, halvparten i hver skål. I den ene skålen kan du røre inn 2-3 ss sukker. Smak deg frem til hvor søt du vil at syltetøyet skal være. Den andre halvparten kan du sile så du får vekk alle stenene. Det er denne delen som skal helles i kremen.

Pisk kremfløte og sukker sammen til du har en nesten stiv krem. Hell så i 0,75 dl av bringebærsausen (den uten stener) og pisk til kremen er stiv. Resten av bringebærsausen kan du røre inn sammen med syltetøyet.

Skjær toppen av bollene av med en skarp brød kniv og smør bringebærsyltetøyet på hver bolle. Topp med brinebærkremen og sett bolletoppen på. Dryss et godt lag med melis på.

Da er det bare å vente på at søndagen skal komme!!

Du liker kanskje også disse oppskriftene: