03. november 2018
Skriv ut

Brytebrød med urter

9-12
2.5 time

Hva er vel bedre enn nybakte rundstykker som du river fra hverandre, dampen kommer ut, de er myke og lukter himmelsk. Del dem i to og smør smør på, kanskje et lite dryss med salt også? Dypp dem i en varm suppe. Ja, da snakker vi!

Hei lørdag. Det har vært en lat morgen så langt, har egentlig bare stått opp, vasket badet og spist frokost. Jeg skal på en lunsj ved 13.00 tiden og i en bursdag i kveld. Kanskje jeg klarer å få inn en liten treningsøkt også? Hadde vært digg! I går var vi på første jordmorkontroll, det var veldig hyggelig. En lang prat om diverse, litt målinger og høring av den lilles hjerte. Tenk at man kan høre hjertelyden så godt:) Nå kjenner jeg også masse spark, det er litt koselig, og litt merkelig. At det vokser noe inni der, sprøtt!

I morgen skal vi ha Harry Potter maraton her hjemme, haha. Jepp, du leste riktig 😉 Vi starter 13.00 med lunsj og første film. Blir en digg dag da!

Men nå kommer oppskriften på noen gode rundstykker som vokser inni hverandre 🙂

  Brytebrød med urter

 • 450 g Hvetemel
 • 1 ts Salt
 • 25 g Ferskgjær
 • 1 ts Provancekrydder (til deigen)
 • 2 dl Melk
 • 1 stort Egg
 • 75 g Romtemp smør
 • 1 stk Egg til pensling
 • 2 ts Provancekrydder (til topping)
 • 3-4 klyper Flaksalt

Oppskriften

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, gjær, salt og provancekrydder. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader.

Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. (Hvis du synes deigen er litt tørr kan du tilsette noen ss mer melk, men det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig siden deigen vil bli smidig når smøret kommer i). Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2. Når det har gått 10 minutter så tilsetter du smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at alt fordeler seg fint i deigen. Det vil være ganske klissete til å starte med, men når deigen har fått eltet en stund så får du en smidig og blank deig som slipper bollen.

Når du har tilsatt all smøret så skal deigen elte i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen.

Velt deigen ut på kjøkkenbenken og bruk henda til å kna deigen litt ekstra så den blir smidig. Form deigen til en stram ball.

Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Tar ca. 1-1,5 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig. Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk, kna deigen noen ganger og del den i 9-12 emner.

Plasser rundstykkene å et stekebrett med bakepapir. Jeg plasser dem ganske tett slik at de vokser inn i hverandre. Dekk med plastfolie eller fuktig kjøkkenhåndkle og la etterheve i ca. 30-45 minutter.

Pensle rundstykkene med egg, strø over provancekrydder og salt. Stek på 190 grader, varmluft i ca. 13-15 minutter. Ikke overstek bollene, da blir de bare tørre..

Server rundstykkene med smør, og gjerne en god suppe.

Du liker kanskje også disse oppskriftene: