26. september 2019
Skriv ut

Babygrøt med aprikosmos

Hjemmelaget babygrøt er mye enklere enn du kanskje tror. Det er sunt, inneholder naturlig jern og er billig. Jeg lager opp en del for så å fryse ned. Da kan jeg ta ut porsjoner, tine dem og alltid ha grøt klart. Det er forskjellige måter du kan gjøre dette på. Her er mine tips til oppbevaring:

Lag opp en god porsjon, legg av litt som du kan ha i kjøleskapet. Resten kan du ha i frysebokser og fryse ned, eller, hvis babyen din er veldig liten og ikke spiser så mye kan du fordele grøten i isbitterninger og fryse ned. Max spiser en del grøt så jeg fryser ned en del grøt i frysebokser, for så å tine dem i kjøleskapet. Når grøten er tint tar jeg ut litt tik hvert måltid, varmer det enten i en kjele med litt vann, eller legger grøten i “smoothieposer” og varmer dem ved å legge de i varmt vann. Her gjør du det som passer deg best.

Jeg lager aprikosmos for å ha i babygrøten for å få i enda mer jern. Aprikos inneholder naturlig mye jern så det er supert å tilsette i grøt. Det er også søtt så babyer synes grøten er ekstra god. Du trenger ikke ha i aprikosmos, men jeg anbefaler det for å få ekstra jern tilsatt. Jeg bruker økologiske, tørkede aprikoser. De økologiske er uten svovel, derfor bruker jeg de:)

Jeg bruker tre forskjellige typer korn, eller egentlig bare to siden havre er det samme kortet. Jeg bruker havregryn som smaker veldig godt, havremel fordi det inneholder mer jern enn havregryn og hirseflak fordi det inneholder mest jern (men smaker litt merkelig).

Jeg bløtlegger kornet i minst 1 time for å trekke ut mest mulig jern av grøten. Du kan også bløtlegge kortet over natten i kjøleskapet.

  Aprikosmos

 • 150 g Tørkede, økologisk aprikos
 • 2 dl Vann

  Babygrøt

 • 50 g Lettkokte havregryn
 • 20 g Hirseflak
 • 25 g Havremel
 • 5.5 dl Kaldt vann
 • 30 g Aprikosmos

Oppskriften

Hvis du vil lage aprikosmos så kan du koke aprikosene sammen med vann i en kjele med lokk. Kok i 20 minutter til aprikosen er møre. Sil av vannet, men ikke hiv det! Blend aprikosene med en stavmikser, tilsett litt og litt av kokevannet til du får en jevn mos som er litt tykk. Fordel mosen i isbitterninger og frys ned. Når jeg lager babygrøten tar jeg ut to isbitterninger (30 g) og har i grøten før jeg moser den med stavmikser.

Lag babygrøten ved å røre sammen havregryn, havremel, hirseflak og vann. La stå på kjøkkenbenken i 1 time, eller natten over i kjøleskapet. Kok opp på svak varme og la koke i 5 minutter. Rør inn aprikosmos og blend alt sammen til en jevn grøt hvis du vil det. Selv så blender jeg ikke med stavmikser siden grøten uansett er så bløt og myk og lite biter i:) Hvis du blender med stavmikser så ikke blend for lenge, da kan den bli litt seig. Ha gjerne i litt mer vann om grøten føles tykk.

Oppbevar grøten i kjøleskapet, eller frys ned.

Hvis du vil ha i litt ekstra fett (som kan være lurt) så kan du ha i et par teskjeer med kaldpresset rapsolje eller usaltet smør før du moser alt sammen.

Server gjerne grøten lunken ved å varme opp grøten på svak varme i en kjele med bittelitt ekstra vann (hvis den har tyknet i kjøleskapet).

Du liker kanskje også disse oppskriftene: