08. desember 2019
Skriv ut

Deilig fudge! Myke karamellfudge med flaksalt

20-25 små/medium fudge
4 timer
Glutenfri

Fudge er julens mest populære oppskrift. Det er ikke uten grunn for denne fudgen er vanvittig god. De er myke, kremete og smelter i munn. Jeg får veldig mange spørsmål angående fudge, derfor ville jeg ta med denne oppskriften i nettkurset. Jeg går nøye gjennom fremgangsmåten og tar opp de tipsene som du må vite om. Det er veldig viktig at du bruker et mattermometer, et som er elektrisk, for fudge er ekstremt sensetiv til temperatur.

Det er også viktig at du ikke rører for mye i fudgen når den koker, da blir den kornete. Når du har laget fudge mange ganger vil du få teken på det, jeg lover. Da skjønner du hva slags gylden farge sukker og vann skal ha før du har i fløten og smøret. For det er alle disse små tingene som gjør at du får perfekte fudge.

Ikke fortvil om det ikke går på første forsøk, da venter du en dag også prøver du igjen. 

Jeg vet at mange synes det er litt vanskelig å få til fudge, derfor har jeg laget dem i nettkurset mitt som du finner ved å trykke her. Der går jeg detaljert gjennom hvert eneste steg så du skal få perfekte fudge hver gang.

  Fudge

 • 3 dl kremfløte
 • 100 g smør
 • 400 g sukker
 • 1 dl vann
 • 10 g salt

Oppskriften

 1. Gjør klar en liten 15 x 15 cm firkantet form med bakepapir. Sett også klart en bolle og en sil. 
 2. Varm opp kremfløte og smør i en kjele. Sett til side, eller la stå på lunk mens du koker opp sukkeret. 
 3. I en medium stor kjele, helst en med litt høye kanter kan du røre sammen sukker og vann(før du setter på varmen på platen). Kok opp, uten å røre, til sukkeret har fått en godt gylden farge. Bruk høy temperatur. Du kan vende på kjelen men IKKE røre i sukkeret mens det koker. 
 4. Når sukkeret har fått en fin og litt godt gylden farge kan du trekke kjelen av platen og røre inn litt og litt av det varme fløtesmøret. 
 5. Når all fløten er i kan du sette kjelen tilbake på platen, men skru temperaturen ned til medium. 
 6. Rør inn salt. 
 7. Sett et elektrisk mattermometer nedi karamellen, og skru det på 115 grader. Sørg for at tuppen på det elektriske mattermometet ikke treffer bunnen av kjelen, men at det er ca 1 cm opp fra bunnen. Hvis termometeret treffer bunnen av kjelen vil det vise høyere grader enn det som er reelt. 
 8. La karamellen koke på medium varme til den når 115 grader. Rør KUN 1-2 ganger mens karamellen koker. Bruk heller litt tid på å nå 115 grader, enn at du har på høy varme og karamellen svir seg i bunnen av kjelen.
 9. Når temperaturen har nådd 115 grader kan du sile den av i bollen du har satt frem. 
 10. Sett termometeret oppi karamellen igjen og la den avkjøles til 73-74 grader (uten at du rører). Dette vil ta litt tid, men er en viktig del av prosessen. 
 11. Når karamellen har en temperatur på 73-74 grader kan du piske med en elektrisk håndvisp på medium/høy hastighet til karamellen lysner og blir tykkere. Den er ferdig når den lager tydelige spor når du pisker og har blitt mattere i fargen. 
 12. Hell fudgen over i en liten 15 x 15 cm form, eller en annen liten form du har tilgjengelig. 
 13. Sett fudgen i kjøleskapet i minst 4 timer, eller natten over. 
 14. Kutt fudgen opp i små terninger.
 15. Oppbevar fudgen i kjøleskapet, den har en holdbarhet på ca. 1 uke.

Husk at du kan se meg lage fudge i mitt nye nettkurs, som du finner ved å trykke her:)

Du liker kanskje også disse oppskriftene: