14. mars 2019
Skriv ut

Chocolate cheesecake

Denne ostekaken er silkemyk og skikkelig god. Ikke litt god, men skikkelig god. Jeg er veldig glad i ostekaker, og tenkte denne gangen at jeg ville lage en som ikke var stekt i ovnen. Det er gelatin i røren som gjør at den stivner. Og gelatin er veldig enkelt å jobbe med, så fortvil ikke.

Jeg synes det enkleste her er å enten bruke en kakering uten bunn til å lage kaken i, eller en springform. Det kan også være lurt å klippe til en lang stripe med bakepapir som du kler kantene av formen med. Da er det lettere å få fine kanter når formen tas av. Eller gjør som meg, bruk en creme brulee brenner til å varme opp kantene på kakeringen, da får du et kjempefint resultat.

Hvis du bruker en springform så kle bunnen og sidene av en 18-20 cm rund springform med bakepapir. Jo finere du gjør dette, jo flottere resultat. Jeg pleier å klippe en stripe av bakepapiret og feste langs kanten, da får jeg rette og fine kanter på kaken. Hvis du bruker en kakering som jeg har gjort her så kan du sette kakeringen (som er 18-20 cm i diameter) på to lag med sølvfolie. Brett sølvfolien litt opp langs kantene av ringen så du danner en bunn på ringen. Åkei, da var det gjort.

  Kjeksbunn

 • 100 g Smeltet smør
 • 200 g Digestivekjeks
 • 1 ss Brunt sukker(farin)

  Ostekake med sjokolade

 • 2 stk Gelatinplater
 • 2 dl Kremfløte
 • 200 g Selskapsjokolade (kokesjokolade)
 • 300 g Kremost (ikke light)
 • 75 g Sukker
 • 2 klyper Maldonsalt

  Melkesjokoladeganache

 • 1 dl Kremfløte
 • 150 g Melkesjokolade, finhakket
 • 1 klype Maldonsalt

  Pynt

 • 2 poser Sjokoladekuler
 • 2 bokser Bringebær

Slik gjør du

Ha kjeksen og sukker i en pose og bank løs med en kjevle for å knuse kjeksen. Knus kjeksen helt fint, som sand. Rør inn smeltet smør. Hell kjeksblandingen i kakeringen og press godt ned med henda. Sett kakeringen i kjøleskapet.

Fyll en stor skål med kaldt vann og legg gelatinplatene i. De skal ligge til bløt i 10 minutter. Hakk sjokoladen i små biter og legg i en skål. Varm opp fløten til kokepunktet, trekk kjelen av varmen (viktig). Press vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme fløten. Det er viktig at du ikke koker opp igjen fløten nå. Hell den varme fløten over den hakkete sjokoladen. La stå i 1 minutt før du rører alt godt sammen slik at sjokoladen smelter. Pisk kremosten med en ballongvisp i 1 minutt, bruk enten en kjøkkenmaskin eller elektrisk håndvisp. Tilsett sukker og salt, pisk i 1 minutt til. Hell så sjokoladeblandingen i kremosten og rør til alt er godt blandet. Hell denne røren over i kakeringen og sett tilbake i kjøleskapet i 3 timer eller natten over så den stivner. Når ostekaken har stivnet kan du lage ganache:

Finhakk melkesjokolade til ganachen og ha over i en skål sammen med litt salt. Varm opp fløten til kokepunktet og hell over sjokoladen. La stå i 1 minutt før du rører alt sammen. La «ganachen» avkjøles til romtemp, den vil tykne litt.

Bruk et creme brulee brenner til å forsiktig varme opp sidene av kakeringen så ostekaken slipper taket på ringen. Løft forsiktig kakeringen av ostekaken. Hell ganachen (ca. halvparten) over toppen av kaken og bruk en kniv eller spatula til å spre ganachen utover kaken og la renne litt nedover sidene. Pynt med sjokoladekuler om du ønsker det. Eller du kan pynte med friske bringebær.

Kaken oppbevares i kjøleskapet. Server resten av ganachen sammen med kaken. Dette er farlig, faaarlig godt!

Ha en fortsatt fin dag dere.

Du liker kanskje også disse oppskriftene: