Reisebrev fra Lofoten; Eirik sin historie

05. august 2018

Her kommer et lite (langt) reisebrev som Eirik har skrevet.. hehe

Ida-trillekoffert og Eirik-bygutt

Gjennomvåt Ida i farmen-buksa, på en fiskesjark midtfjords, langt unna senga si. Hva har skjedd?

La meg starte med litt bakgrunnsinfo, før jeg forteller om turen, og avslutter med hva det koster så du kan se om dette er noe for deg:)

Mange så kanskje Ida på farmen. Og inntrykket av ida var ikke langt fra sannheten. Men litt unna virkeligheten. Sannheten er at Ida er punch, hun får ting gjort, og hun er ikke redd for å få litt møkk under de alltid upåklagelig stelte neglene sine #negleina. Men kan hun slippe, så går det også veldig greit altså. Veldig. Ta Lofoten for eksempel.

Sommeren jeg og Ida begynte å date, ferierte jeg og noen venner med telt i Lofoten. Og jeg har helt siden den gang hatt lyst til å ta med Ida tilbake. Jeg kunne lett vært med på det og det hadde vært så kos.Dette er Idas sitater. De er hentet fra bli kjent-tiden i forholdet vårt. Du vet den ingenting er en dårlig idejeg liker og er med på alt jeg”-tiden? Den tiden som sakte hviskes ut, og erstattes av helt ærlig, glem dét a-tiden. Uansett.

Ida visste at Lofoten hang høyt hos meg. Så høyt at hun skjønte at det kom til å skje. I en eller annen form. Og etter to måneder med intervaller til oppussingens vugge Alnabru, kunne hun kjenne at nettet var i ferd med å snøre seg sammen. Da vi bestemte oss for at det ble Norgesferie i år, skjønte Ida det også. Det er ingen vei utenom. Lofoten skjer.

Hva f gjør jeg nå, tenkte nok den tidligere farmen-deltakeren. Svaret var å ta saken i egne hender. Resultatet. En fantastisk bursdagsgave til meg. Lofoten-tur! Med padling i kajakk (også en av jeg kunne lett blitt med– tingene fra bli kjent-tiden), fisking og natur. I rorbu. Såklart. En såkalt vinn/vinn situasjon her altså.

Farmenrekvisita ble fisket opp fra flytteesker og puttet i trillekofferten, ulltøy, dunjakke, og lånt goretex i en douchebag, og konstanterte at det verken var villmarkens sønn eller datter som skulle på tur. Lofoten her kommer vi!
Målet mitt for turen: kose meg, og samtidig få Ida til å kose seg.
Målet til Ida: kjøpe seg iallfall to år fri fra friluftsmas. Overleve.

Så forlot vi storbyens trygge favn, til fordel for naturens ærlige hånd. Og vipps, så stod vi der. Leknes. Himmelporten. Bare en kort taxitur til Norges eldste fiskevær og vårt oppholdssted for turen, Nusfjord. Reiseleder Ida hadde sjekket dette. Taxi. Ikke noe problem. Eller? ”Unnskyld, har dere nummeret til taxi….” Ida trenger bare et nummer, så skulle alt være i den berømte boksen.  ”Taxi te Nusfjord? Det bi dyrt. Må fort ut mæ nån tusinga, værtfall ettusnfæmhuinner kron”

?? 1500,- kroner ?? Nådeløs tilbakemelding fra de lokale.

Heldigvis var både damen hos Lofoten Bilutleie og mannen i bilutleiekassa på Leknes som alle andre Nordlendinger, i egen klasse hva gjelder hjelpsom og hyggelig. Så plutselig satt vi i en leiebil på vei innover dette berømte landskapet. Og la oss dedikere et par linjer til å sette litt pris på hvordan jeg følte det.

Jeg er halvt fra Elfenbenskysten og halvt fra Horten, men på vei gjennom Lofotens natur er jeg 100% viking. Det er så rå og ekte natur (hvis du ser over de tyske campingbilene) at jeg har lyst til å spikke meg en båt. Vet at det ikke heter det, men du skjønner tegninga. Jeg har lyst til å leve i harmoni med naturen. Få Ida til å tove meg noen underbukser, drikke mjød og fiske middag. Kanskje felle en hjort med pil og bue. Måten de bratte fjellene stuper ned i havet som for å fortelle deg at her har du ingenting du skulle sagt. Her er fortsatt naturen sjefen. ”Du, hva tror du om det spisebordet fra Ikea a?” Det var tydelig at ikke alle delte min følelse av vikingtid. Og at oppussingssjefen ikke følte seg truet av den mektige naturen. Så for turens del, ble vi enige om å ikke snakke om noe som hadde med oppussing å gjøre. Og det gjorde vi faktisk ikke. I cirka fire timer til. For da hadde Ida funnet ut hvor de solgte de lampene som hang over senga i Rorbua vår, og som jeg i et svakt øyeblikk hadde kommentert at var kule. Om Ida er en ”doer”? Vi hadde lampene på nattbordet vårt 16 timer etter vi kom hjem. You decide. Uansett. Nok om oppussing. Takk.

Nusfjord var som nevnt stedet vi skulle bo. Og for et sted. Her er det funnet rester av rorbuer fra 400 før Kristus. Jesunavn så kult! Dagens bygningsmasse stammer riktignok fra 18-1900 tallet, og er flott restaurert. Jeg kan ikke noe om restaurasjon (?), men hele stedet har en autentisk og god følelse. Her kan du nyte bakst fra det lokale bakeriet, konsumere dagens fisk med panoramautsikt over sjøen og fjellene, som den moderne vikingen du er. Legger du til et bredt aktivitetstilbud er summen at her er noe for alle og en hver.

 

La oss avslutningsvis oppsummere litt her. For de av dere som fortsatt henger med. Ser nå at det ble et par desiliter for mye bakgrunnsinfo. Samtidig er jo kontekst viktig eller? Men, hvordan gikk det egentlig med mitt mål om å få Ida til å kose seg i skjønn forening med naturen. Jo. Kajakkturen gikk bra. 27 grader og en foret vintervåtdrakt. Den superblide ungarske guiden vår Richard gjorde turen upåklagelig bra. Jeg og hofteartosen min begynte å kjenne det etter 20 min i kajakken, men jeg kunne ikke tape ansikt ovenfor Ida. Ikke etter at jeg hadde mast om dette i to år. Uansett en fantastisk morsom kajakktur.

Fisketuren gikk også bra. Etter forholdene. Ida hadde nemlig sett (drømt?) at man fikk låne regntøy på disse turene. Ikke noe problem. Så vi troppet opp i ganske alminnelige klær. Lang historie kort. Vi fikk ikke låne klær. Regnet kom. Og Ida skulle ikke gi seg før hun fikk fisk. Så hun endte opp med å være den våteste på båten. Og den med desidert dårligst fangst av alle ombord. Én makrell ble det på godjenta. Jeg fikk en 10-12 sei. Men hvem teller…

Mellom kajakk, fisking og en kjøretur til Flakstad og Ramberg rakk vi å slappe veldig av. Lange frokoster, lese bøker i fantasiske omgivelser og sene, gode middager. Et perfekt avbrekk. Etter to dager kom vi hjem utvilt og med trillekofferten full av gode opplevelser. Lurer du på en tur? Hiv deg rundt. Lofoten er like fint nå fremover. Om høsten kommer det berømte nordlyset også, så bare å bestille. Og har du noen andre bra Lofottips så bare gi en lyd. Vi skal tilbake!

 

Takk for oppmerksomheten!

NUSFJORD LOFOTEN

Fly til Leknes (2500-4000 t/r)
Lei bil (750 dagen)
Sov veldig godt (2000 per natt for dobbeltrom)

Spise på restuaranten (1200 for 2. Hovedrett, dessert og et par enheter. + vill utsikt)

*Prisene fant jeg bare når jeg googlet nå. Ikke skyt meg hvis det er feil. Du kan også fly til Svolvær, eller Evenes og leie bil derifra. Og telt er jo nydelig hvis været er bra. God tur!